Recept pre všetkých fajnšmekrov a milovníkov talianskej kuchyne ! Výroba domácich gnocchov Vás môže trošku potrápiť, ale výsledok stojí naozaj za to. Odporúčame pripraviť gnocchov viac, prípadne z dvojitej dávky a jednoducho ich hotové zamraziť na inokedy. Ušetrí Vám to kopec času.
Omáčku si môžete pripraviť akúkoľvek, môžete ich taktiež podávať aj na sladko. U nás však vyhráva omáčka z kvalitného prosciutta opraženého na masle, cesnakových lupienkoch a šalvii. Keď gnocchi posypete parmezánom, vykúzlite naozaj dokonalý obed !
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
2 (gnocchi) + 3 (omáčka)
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií
Suroviny
Na prípravu batátových gnocchi budete potrebovať:
- 500g batátov
- 300g múky /150g hladkej a 150g celozrnnej alebo 300g bezlepkovej/
- štipka soli
Na prípravu dokonalej omáčky budete potrebovať:
- 1 PL maslo
- 2-3 plátky prosciutta alebo akejkoľvek suchej šunky
- 4 strúčiky cesnaku
- šalvia
- parmezán
+ môžete podliať bielym suchým vínom, to dodá omáčke ešte výraznejšiu chuť
Postup prípravy
- Vopred si uvaríme ošúpané a na kocky nakrájané batáty v osolenej vode cca. 15 minút až do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
- Vychladnuté batáty presunieme do väčšej misky, roztlačíme vidličkou na hustú kašu, osolíme a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto.
- Cesto rozdelíme na 8 častí a z každej časti vyválkame valček s priemerom asi 1-2 cm a postupne odkrajujeme z neho zhruba 2 centrimetrové kúsky.
- Pripravené gnocchi nahádžeme do hrnca, kde sme si nechali zovrieť osolenú vodu a varíme ich až pokým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme a odložíme do misky.
- Vo woku alebo hlbšej panvici si pripravíme omáčku – na masle si opražíme prosciutto nakrájané na kúsky, pridáme cesnak, šalviu a štipku soli. Keď sa nám spoja chute, pridáme do woku pripravené gnocchi, premiešame, odstavíme zo sporáka. Na koniec posypeme parmezánom a podávame.
Dobrú chuť!