RECEPT: Batátové gnocchi /aj v bezlepkovej verzii/

Recept pre všetkých fajnšmekrov a milovníkov talianskej kuchyne ! Výroba domácich gnocchov Vás môže trošku potrápiť, ale výsledok stojí naozaj za to. Odporúčame pripraviť gnocchov viac, prípadne z dvojitej dávky a jednoducho ich hotové zamraziť na inokedy. Ušetrí Vám to kopec času. 

Omáčku si môžete pripraviť akúkoľvek, môžete ich taktiež podávať aj na sladko. U nás však vyhráva omáčka z kvalitného prosciutta opraženého na masle, cesnakových lupienkoch a šalvii. Keď gnocchi posypete parmezánom, vykúzlite naozaj dokonalý obed !

  • Čas prípravy:

    cca. 60 minút

  • Náročnosť:

    ★★☆☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    2 (gnocchi) + 3 (omáčka)

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií

Suroviny

Na prípravu batátových gnocchi budete potrebovať:
  • 500g batátov
  • 300g múky /150g hladkej a 150g celozrnnej alebo 300g bezlepkovej/
  • štipka soli
Na prípravu dokonalej omáčky budete potrebovať:
  • 1 PL maslo
  • 2-3 plátky prosciutta alebo akejkoľvek suchej šunky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • šalvia
  • parmezán
    + môžete podliať bielym suchým vínom, to dodá omáčke ešte výraznejšiu chuť

Postup prípravy

  1. Vopred si uvaríme ošúpané a na kocky nakrájané batáty v osolenej vode cca. 15 minút až do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Vychladnuté batáty presunieme do väčšej misky, roztlačíme vidličkou na hustú kašu, osolíme a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto. 
  3. Cesto rozdelíme na 8 častí a z každej časti vyválkame valček s priemerom asi 1-2 cm a postupne odkrajujeme z neho zhruba 2 centrimetrové kúsky.
  4. Pripravené gnocchi nahádžeme do hrnca, kde sme si nechali zovrieť osolenú vodu a varíme ich až pokým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme a odložíme do misky.
  5. Vo woku alebo hlbšej panvici si pripravíme omáčku – na masle si opražíme prosciutto nakrájané na kúsky, pridáme cesnak, šalviu a štipku soli. Keď sa nám spoja chute, pridáme do woku pripravené gnocchi, premiešame, odstavíme zo sporáka. Na koniec posypeme parmezánom a podávame.

           Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *