Tento výborný recept poteší nejedného vegetariána, ale aj mäsožrúta. Lahodné cviklové fašírky a tekvicový prívarok sú zdravým a výživným obedom, či večerou. Podávať ich môžete s pečenými zemiakmi, alebo akoukoľvek prílohou, ktorú máte radi. U nás je toto jedno z najobľúbenejších jedál.
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
8
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií / 12 menších fašírok
Suroviny
Na prípravu cviklových fašírok budete potrebovať:
- 4 stredne veľké cvikle /môžu byť uvarené alebo surové/
- 2 nastrúhané mrkvy
- 2 vajíčka
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
- 3 cesnaky
- soľ, korenie, majoránka, rasca
- kari, garam masala /podľa chuti/
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- celozrnná múka na zahustenie
- strúhanka na obalenie /môže aj nemusí byť/
Na prípravu tekvicového prívarku budete potrebovať:
- 1 stredne veľkú nastrúhanú maslovú tekvicu alebo hokkaido
- 1 nastrúhaná mrkva /môže aj nemusí byť/
- 1 nadrobno nakrájanú cibuľu
- 3 cesnaky
- 1 lyžica masla
- 70g nastrúhaného parmezánu
- soľ, korenie, tymián
- 1dcl suchého bieleho vína /môže aj nemusí byť – krásne zvýrazní chuť/
Postup prípravy
1) Cviklu rozmixujeme v miske tyčovým mixérom a pridáme do misky k nastrúhanej mrkve, nadrobno nakrájanej cibuľke a ovseným vločkám.
2) Pridáme 2 vajíčka a zmes dochutíme roztlačenými strúčikmi cesnaku, soľou, korením, rascou a majoránkou. Celú zmes dobre premiešame.
3) Zahustíme múkou tak, aby nám vznikla tuhšia zmes, z ktorej možeme tvarovať fašírky. Následne ich môžeme obaliť v strúhanke a poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie.
4) Cviklové fašírky pečieme na 180 stupňov cca. 30minút tak, aby boli pekne chrumkavé zvrchu a jemné vo vnútri.
5) Do vyhriatej rúry, na plech vystlaný papierom na pečenie, spolu s fašírkami môžeme dať piecť aj pokrájané zemiaky, posypané soľou, korením a bylinkami či rascou podľa chuti.
6) Medzitým kým sa nám pečú fašírky, si pripravíme tekvicový prívarok. V strednom hrnci necháme zohriať slnečnicový olej, na ktorom osmažíme zľahka nadrobno nakrájanú cibuľu. Nastrúhame si tekvicu a mrkvu, ktoré pridáme do hrnca a krátko spolu podusíme.
7) Podusenú tekvicu dochutíme pretlačenými strúčikmi cesnaku, soľou, korením, bylinkami. Môžeme pridať aj suché biele víno pre zvýraznenie chuti, ktoré chvíľku povaríme, aby sa odparil alkohol.
8) Keď je tekvica zmäkla a vnikol nám jemný prívarok, odstavíme zo sporáka a pridáme z lyžicu masla a parmezán. Premiešame a na 5 minút necháme prikryté.
9) Cviklové fašírky a zemiaky sú upečené, tekvicový prívarok hotový a my môžeme túto dobrotu podávať !
10) Dobrú chuť!