Ak sa Vám zažiada na stole trochu exotiky, cviklový hummus a roti placky sú skvelou voľbou ! Nielenže ide o veľmi rýchly a jednoduchý recept, je celkom výživný nakoľko základ tvorí cvikla, cícer a celozrnná múka. Tento recept je prirodzene bezlaktózový a obsahuje vlákninu, teda Vás aj zasýti.
Roti placky, nazývané aj roti chlieb, majú svoj pôvod na indickom subkontinente a tradične sa pripravovali z celozrnnej pšeničnej múky. Tento nekvasený chlieb je veľmi obľúbený, keďže jeho základom je iba múka a voda.
Hummus je tradičný arabský pokrm pochádzajúci z oblasti Libanonu. Jeho hlavnými surovinami sú uvarený cícer, tahini, cesnak, citrónová šťava a soľ a v súčasnosti je obľúbený po celom svete. O jeho popularite svedčí aj množstvo variácií napr. pridaním varenej cvikly, ktorý si pripravíme dnes spolu.
-
Čas prípravy:
cca. 30 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
10
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca 4-5 porcií (10ks roti placiek)
Suroviny
Na prípravu cviklového hummusu budete potrebovať:
- 300g uvarenej cvikly
- 200g cíceru /sterilizovaný alebo uvarený/
- 30g tahini
- 2 PL olivového oleja + 1 PL na pokvapkanie
- 1 PL vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ, korenie
- mikrobylinky, sézam na posypanie
Na prípravu celozrnných roti placiek budete potrebovať:
- 350g pšeničnej alebo špaldovej múky /z toho 200g celozrnnej a 150g hladkej/
- 200g vody
- 1PL olivového oleja + 1PL na opekanie
- 1PL prášku do pečiva
- ½ čl soli
Postup prípravy
- Začneme prípravou cviklového hummusu a to tak, že si ošúpeme a upečieme cviklu. Môžeme použiť aj uvarenú vákuovo balenú cviklu, čo urýchli proces prípravy tohto receptu. Následne si pripravíme cícer, ktorý si noc pred prípravou namočíme a potom ho varíme v osolenej vode. Môžeme použiť cícer sterilizovaný.
- Cviklu, cícer, cesnak, tahini rozmixujeme vo výkonnom mixéri s vodou, citrónovou šťavou a olivovým olejom do hladka. Podľa toho ako výkonný máme mixér, proces mixovania opakujeme až kým nám nevznikne hladká našľahaná hmota.
- Osolíme, okoreníme podľa chuti, premiešame a cviklový hummus servírujeme na plytký tanier, pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme mikrobylinkami, sézamom a pustíme sa do prípravy roti placiek.
- Cesto na roti chlebové placky si pripravíme zmiešaním múky, prášku do pečiva, soli, vody a olivového oleja. Vymiesime pár minút do tuhšieho tvárneho cesta /s miesením si môžeme vypomôcť kuchynským robotom s hnetacím hákom/.
- Vymiesené cesto si rozdelíme na približne 10 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky.
- Na pomúčenej doske každú časť cesta rozvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm s priemerom cca. 15 cm.
- Na panvici si rozohrejeme olivový olej alebo masť a každú placku osmažíme cca. 1-2 minúty na každej strane.
Dobrú chuť!