Karfiolové placky sú výbornou zdravou alternatívou klasických zemiakových placiek, ktoré pozná každý. Jednoduché a rýchle na prípravu, bez kvapky oleja, plné vlákniny, vitamínov a minerálov nielen nasýtia, ale si na nich aj pochutíte. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, je karfiol ľahko stráviteľný a navyše poteší aj jeho nízka energetická hodnota, teda ide o diétny recept.
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
5
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca. 12 stredne veľkých placiek
Suroviny
Na prípravu karfiolových placiek budete potrebovať:
- 1 stredne veľký BIO karfiol
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa alebo šalotka
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- 100ml mlieka /nemusí byť/
- múka na zahustenie
- soľ, korenie, rasca, oregano, majoránka, tymián
Na prípravu karfiolových placiek bez lepku budete potrebovať:
- 1 stredne veľký BIO karfiol
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa alebo šalotka
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka
- bezlepková múka na zahustenie
- soľ, korenie, rasca, oregano, majoránka, tymián
Postup prípravy
1) Karfiol si uvaríme v osolenej vriacej vode cca. 5 minút do polomäkka. Vychladnutý karfiol nasekáme na drobné kúsky /podobné ryži/ a vložíme do väčšej misy.
2) Do nadrobno nakrájaného karfiolu pridáme nakrájanú cibuľku, vajíčka, roztlačený cesnak. Môžete pridať aj mlieko a v tom prípade nám vznikne finálna hmota podobná cestíčku.
3) Zmes na placky ochutíme soľou, korením, rascou a bylinkami podľa chuti. Dôkladne zmes premiešame.
4) Aby sme pripravenú zmes zahustili, prisypávame múku a premiešavame, aby sa nám suroviny spojili a vznikla hmota, z ktorej môžeme tvarovať placky /prípadne akýkoľvek iný tvar podľa chuti – fašírky, guličky,../.
5) Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a medzitým si placky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
6) Placky pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca. 15-20 minút.
7) Ideálnou prílohou je pečená zelenina, prípadne iba pečené zemiaky, ktoré dáte piecť do rúry spolu s plackami /my sme si k plackám pripravili pečenú cviklu, batáty, zeler a zemiaky/. Na dochutenie si môžete spraviť domáci dresing, ktorý sa výborne hodí k tomuto zdravému jedlu.
Dobrú chuť!