RECEPT: Zdravé karfiolové placky /aj v bezlepkovej verzii/

Karfiolové placky sú výbornou zdravou alternatívou klasických zemiakových placiek, ktoré pozná každý. Jednoduché a rýchle na prípravu, bez kvapky oleja, plné vlákniny, vitamínov a minerálov nielen nasýtia, ale si na nich aj pochutíte. Vďaka vysokému obsahu vlákniny, je karfiol ľahko stráviteľný a navyše poteší aj jeho nízka energetická hodnota, teda ide o diétny recept.

  • Čas prípravy:

    cca. 60 minút

  • Náročnosť:

    ★★☆☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    5

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde cca. 12 stredne veľkých placiek

Suroviny

Na prípravu karfiolových placiek budete potrebovať:
  • 1 stredne veľký BIO karfiol
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa alebo šalotka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • 100ml mlieka /nemusí byť/
  • múka na zahustenie 
  • soľ, korenie, rasca, oregano, majoránka, tymián
Na prípravu karfiolových placiek bez lepku budete potrebovať:
  • 1 stredne veľký BIO karfiol
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa alebo šalotka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka
  • bezlepková múka na zahustenie 
  • soľ, korenie, rasca, oregano, majoránka, tymián

Postup prípravy

1) Karfiol si uvaríme v osolenej vriacej vode cca. 5 minút do polomäkka. Vychladnutý karfiol nasekáme na drobné kúsky /podobné ryži/ a vložíme do väčšej misy.

2) Do nadrobno nakrájaného karfiolu pridáme nakrájanú cibuľku, vajíčka, roztlačený cesnak. Môžete pridať aj mlieko a v tom prípade nám vznikne finálna hmota podobná cestíčku.

3) Zmes na placky ochutíme soľou, korením, rascou a bylinkami podľa chuti. Dôkladne zmes premiešame.

4) Aby sme pripravenú zmes zahustili, prisypávame múku a premiešavame, aby sa nám suroviny spojili a vznikla hmota, z ktorej môžeme tvarovať placky /prípadne akýkoľvek iný tvar podľa chuti – fašírky, guličky,../. 

5) Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a medzitým si placky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

6) Placky pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca. 15-20 minút.

7) Ideálnou prílohou je pečená zelenina, prípadne iba pečené zemiaky, ktoré dáte piecť do rúry spolu s plackami /my sme si k plackám pripravili pečenú cviklu, batáty, zeler a zemiaky/. Na dochutenie si môžete spraviť domáci dresing, ktorý sa výborne hodí k tomuto zdravému jedlu.

Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *