Ďalší recept zo série prívarok s fašírkou, avšak v zdravej a modernej verzii. Kelový prívarok je stará klasika, avšak kel je zeleninou plnou vitamínov, vynikajúcou na posilnenie imunity či zlepšenie trávenia.
My sme si k tomu prípravku zvolili zeleninové fašírky, tentokrát z brokolice, ktorá sa ideálne hodí ku kelu a spolu vytvoria chutný, zdravý a ľahko stráviteľný obed !
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
6 + 6
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca. 6-7 porcií
Suroviny
Na prípravu kelového prívarku budete potrebovať:
- 1ks stredne veľký kel
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 zemiakov
- 100ml mlieka + 1 PL múky na zahustenie /nemusí byť, ak máte radi redší prívarok/
- soľ, korenie, červená paprika, rasca, bylinky /rozmarín, koriander, majoránka,…/
Na prípravu brokolicových fašírok budete potrebovať:
- 1 brokolica
- 3 uvarené zemiaky
- celozrnná / bezlepková múka na zahustenie
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- soľ, korenie, červená paprika, rasca, bylinky
- strúhanka na obalenie
- sézam na posypanie /nemusí byť/
Postup prípravy
- Začneme prípravou kelového prívarku a to tak, že si nakrájame cibuľku nadrobno, kel rozoberieme a listy nakrájame na rezance, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Do väčšieho hrnca dáme rozohriať BIO slnečnicový olej, na ktorom osmažíme cibuľku. Následne pridáme nakrájané zemiaky a kel, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a celé to dôkladne premiešame. Necháme dusiť a medzitým si pripravíme fašírky.
- Fašírky si pripravíme tak, že si uvaríme rozobratú brokolicu na ružičky do mäkka. Potom ju vložíme do misky a roztlačíme vidličkou spolu s uvarenými zemiakmi. Pridáme do nej nakrájanú cibuľku na kocky, roztlačený cesnak, vajíčka, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, rascu a trochu červenej papriky a celé premiešame. Zmes zahustíme múkou tak, aby nám vznikla hmota ktorá sa dá tvarovať do fašírok.
- Pripravíme si plech s papierom na pečenie a rozohrejeme si rúru na 180 stupňov. Z pripravenej zmesi, tvarujeme menšie fašírky, ktoré obalujeme v strúhanke /tento krok môžeme aj vynechať, avšak obalené strúhanke sú chutnejšie a chrumkavejšie :)/ a poukladáme ich na plech. Pečieme na 180 stupňov cca. 25 minút.
- Kým sa nám fašírky pečú, vrátime sa k prívarku, kde sa nám v hrnci medzičasom uvaril kel a zemiaky. Do hrnca pridáme roztlačený cesnak, dochutíme bylinkami, prípadne soľou a korením, premiešame.
- Na záver do prívarku pridáme múku rozmiešanú metličkou v mlieku a tým ho zahustíme. Aby sa nám prívarok nezrazil, do mlieka s múkou pridáme za naberačku prívarku a premiešame, až potom vylejeme do hrnca a zahusťujeme. Premiešame, ešte 2-3 minúty prevaríme a prívarok je hotový.
Dobrú chuť!