Bezlepkové bagely
Popis
Aj vás už nudí klasické bezlepkové pečivo? Pripravte si s nami chrumkavé bezlepkové bagely, ktoré chutia priam fantasticky ! Môžete si ich po prekrojení naplniť údeným lososom, šunkou, či syrom, doplniť obľúbenou nátierkou a zeleninou. Na obed, desiatu, či na výlet sú ideálnou voľbou.
Bagely majú židovský pôvod a ide o pečivo vyrábané z kysnutého cesta. Vyznačujú sa okrúhlym tvarom s menším okrúhlym otvorom vo vnútri, ktorý je potrebné dotvarovať ručne. Čo sa prípravy týka, špecifické sú tým, že vykysnuté a vytvarované bagely sa najprv krátko povaria vo vode a potom sa pečú. Konzistenciou sú dokonalé aj v bezlepkovej verzii - vo vnútri vláčne a na povrchu chrumkavé.
Neváhajte vyskúšať a podeľte sa s nami v komentároch, ako sa vám podarili !
Ingrediencie
Na vodu, v ktorej bagely varíme:
Na potretie/posypanie:
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu mlieka s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
-
Príprava cesta
Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame spolu so zvyšným mliekom, vajíčkom, soľou, masťou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút.
-
Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme na 8-9 častí podľa toho aké veľké chceme mať bagely.
-
Z každej časti opatrne vytvarujeme rovnomerné okrúhle guličky. Do stredu každej guličky opačným koncom varechy spravíme dierku a ešte ju ručne dotvarujeme na vnútorný priemer cca. 3-4 cm.
-
Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu a pridáme do nej lyžicu cukru. Každý bagel ponoríme opatrne do vody a varíme cca. 3-4 min. Následne každý bagel necháme odkvapkať a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
Bagely na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom, prípadne makom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.