Bezlepkové bagely

Porcie: 9 Celkový čas: 2 hod Náročnosť: Mierne pokročilé
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Aj vás už nudí klasické bezlepkové pečivo? Pripravte si s nami chrumkavé bezlepkové bagely ! Môžete si ich po prekrojení naplniť údeným lososom, šunkou, či syrom a chutia fantasticky.
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 min Čas varenia 30 min Čas odpočívania 60 min Celkový čas 2 hod
Porcie: 9
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Aj vás už nudí klasické bezlepkové pečivo? Pripravte si s nami chrumkavé bezlepkové bagely, ktoré chutia priam fantasticky ! Môžete si ich po prekrojení naplniť údeným lososom, šunkou, či syrom, doplniť obľúbenou nátierkou a zeleninou. Na obed, desiatu, či na výlet sú ideálnou voľbou.

Bagely majú židovský pôvod a ide o pečivo vyrábané z kysnutého cesta. Vyznačujú sa okrúhlym tvarom s menším okrúhlym otvorom vo vnútri, ktorý je potrebné dotvarovať ručne. Čo sa prípravy týka, špecifické sú tým, že vykysnuté a vytvarované bagely sa najprv krátko povaria vo vode a potom sa pečú. Konzistenciou sú dokonalé aj v bezlepkovej verzii - vo vnútri vláčne a na povrchu chrumkavé.

Neváhajte vyskúšať a podeľte sa s nami v komentároch, ako sa vám podarili !

Ingrediencie

Na vodu, v ktorej bagely varíme:

Na potretie/posypanie:

Postup prípravy

  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu mlieka s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku. Keď máme kvások hotový, pridáme ho k múke a zmiešame spolu so zvyšným mliekom, vajíčkom, soľou, masťou a dôkladne premiešame najlepšie mixérom s hnetacím hákom. Vypracujeme pružné a nelepivé cesto, ktoré následne necháme zakryté vykysnúť na teplom mieste zhruba 45-60 minút.

  3. Keď máme cesto vykysnuté, zľahka ho premiesime a položíme na dosku podsypanú ryžovou múkou. Cesto rozdelíme na 8-9 častí podľa toho aké veľké chceme mať bagely. 

  4. Z každej časti opatrne vytvarujeme rovnomerné okrúhle guličky. Do stredu každej guličky opačným koncom varechy spravíme dierku a ešte ju ručne dotvarujeme na vnútorný priemer cca. 3-4 cm.

  5. Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu a pridáme do nej lyžicu cukru. Každý bagel ponoríme opatrne do vody a varíme cca. 3-4 min. Následne každý bagel necháme odkvapkať a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.

  6. Bagely na plechu potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom, prípadne makom. Dáme piecť do rozohriatej rúry na cca. 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

Kľúčové slová: pečivo, bagel
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *