Bezlepkové cookies

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 15 min Celkový čas: 30 min
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Dnes sme si pripravili dokonalé bezlepkové cookies z mandľovej múky s lahodnou bielou čokoládou !

Máme pre vás dokonca 2 verzie týchto úžasných sušienok bez lepku, ktorým ulahodíte všetkým mlsným jazýčkom. Čokoládová a ovocná verzia tohto receptu sa vynikajúco dopĺňa s bielou čokoládou a chrumkavou sušienkou na vrchu. Tieto cookies sú na nerozoznanie od lepkových a mandľová múka je navyše veľmi zdravá - obsahuje zdraviu prospešné tuky z mandlí, ktoré pomáhajú znížiť cholesterol a množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na cesto budete potrebovať:
  • 300 g mandľovej múky
  • 1/2 tsp soli
  • 1/2 tsp sódy bikarbóny
  • 100 g masla (môže byť aj vegan maslo Alsan)
  • 100 g cukru (trstinového alebo kokosového)
  • 1 ks vajce
  • 1 tsp vanilkového cukru (alebo 1/2 lyžičky vanilkového extraktu)
  • 2 tbsp tmavého kakaa (do čokoládovej verzie)
  • Na ozdobenie:
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g bezlepkových sušienok
  • 50 g orechov (do čokoládovej verzie)
  • 50 g sušených brusníc (alebo iného sušeného ovocia / do ovocnej verzie)
Postup prípravy
  1. Pripravíme si väčšiu misku, kde zmiešame sypké suroviny, teda múku, soľ a sódu bikarbónu. A predhrejeme si rúru na zhruba 170-180 stupňov.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Maslo s cukrom šľaháme mixérom do jemnej konzistencie cca. 3 minúty. Následne zašľaháme 1 vajíčko a vanilku prípadne vanilkový cukor.

  3. K vyšľahanému maslu s cukrom a vajíčkom, pridáme sypké ingrediencie a jemne premiešame, aby sa nám zmes spojila.

    Ak chceme 2 verzie sušienok, takto pripravenú zmes si rozdelíme na 2 rovnaké časti:

    • čokoládová verzia - do 1. polovice cesta primiešame tmavé holandské kakao a najemno nasekané orechy
    • ovocná verzia - do 2. polovice cesta primiešame sušené ovocie podľa chuti

    Medzitým si vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu.

  4. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Z cesta začneme tvarovať rovnako veľké guličky o veľkosti golfovej loptičky a ukladáme na plech. Na plechu guličky mierne prstami roztlačíme na výšku cca. 4 mm. Do stredu spravíme prstom jamku a nalejeme roztopenú bielu čokoládu (buď cukrárskym vreckom alebo lyžičkou), na ktorú položíme kúsok sušienky (podľa chuti - tento krok môžete aj vynechať).

  5. Pečieme zhruba 12-15 minút na cca. 170-180 st. (záleží od typu rúry) podľa toho, akú konzistenciu chceme dosiahnuť. Ak ich chceme extra chrumkavé, pečieme dlhšie.

    Dobrú chuť !

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.