Kto by odolal chrumkavým maslovým croissantom k rannej kávičke? Ideálne len tak teplé s maslom alebo s lieskovoorieškovou nátierkou, tie sú u nás najobľúbenejšie !
Croissant je maslové, pôvodom rakúske sladké pečivo inšpirované tvarom viedenského dezertu "Kipferl", ale s použitím francúzskeho kysnutého cesta, kde následne získalo svoju najväčšiu slávu. Croissanty sú pomenované podľa svojho historického tvaru polmesiaca. Cesto sa navrství maslom niekoľkokrát za sebou sa zvinie a preloží a potom sa vyvaľká na tenký plát technikou nazývanou laminovanie. Výsledkom tohto procesu je vrstvená štruktúra podobná lístkovému cestu.
Síce recept je trochu pracnejší, ale výsledok určite stojí za to ! Vyskúšajte ho s nami a pochváľte sa so svojimi výtvormi v komentároch :)
Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, ktorú zmiešame so zvyškom práškového cukru, ktorý sme si vopred preosiali, aby v ňom neboli hrudky. Zároveň vmiešame štipku soli a pridáme hotový kvások. K tejto zmesy pridáme rozpustené maslo, mlieko a žĺtko a vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto najprv necháme podkysnúť pri izbovej teplote zhruba 15-20 minút a následne ho obalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na cca. 30 minút.
Cesto vyberieme z chladničky, položíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm do zhruba štvorcového tvaru s rozmerom 30 x 30 cm. Do stredu nastrúhame celú kocku maslu tak, aby nám ostali okraje aspoň 10 cm z každej strany. Cesto preložíme cez maslo z každého cípu smerom do stredu, ako je tvar obálky.
Takto preložené cesto naplnené maslom vyvaľkáme a preložíme všetkymi koncami do štvorca cez seba. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minút do chladničky. Tento proces zopakujeme aspoň 3-4 krát, aby boli croissanty nadýchané.
Takto pripravené cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme a rozdelíme na 2 polovice. Jednu odložíme zatiaľ do chladničky a druhú rozvaľkáme do obdĺžnika dlhého cca. 50-60cm o hrúbke cca. 4 mm. Nožíkom si z cesta povykrajujeme trojuhoľníky a každý zrolujeme od širšej strany k užšej.
Croissanty poukláme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry so záparou na cca. 15 minút pri teplote 180 stupňov v závislosti od typu rúry. Po upečení ich môžeme potrieť trochou masla a môžeme degustovať.
Dobrú chuť !