Bezlepkové croissanty

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Pokročilé
Čas
Čas prípravy: 45 min Čas varenia: 30 min Čas odpočívania: 75 min Celkový čas: 2 hod 30 min
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Kto by odolal chrumkavým maslovým croissantom k rannej kávičke? Ideálne len tak teplé s maslom alebo s lieskovoorieškovou nátierkou, tie sú u nás najobľúbenejšie ! 

Croissant je maslové, pôvodom rakúske sladké pečivo inšpirované tvarom viedenského dezertu "Kipferl", ale s použitím francúzskeho kysnutého cesta, kde následne získalo svoju najväčšiu slávu. Croissanty sú pomenované podľa svojho historického tvaru polmesiaca. Cesto sa navrství maslom  niekoľkokrát za sebou sa zvinie a preloží a potom sa vyvaľká na tenký plát technikou nazývanou laminovanie. Výsledkom tohto procesu je vrstvená štruktúra podobná lístkovému cestu.

Síce recept je trochu pracnejší, ale výsledok určite stojí za to ! Vyskúšajte ho s nami a pochváľte sa so svojimi výtvormi v komentároch :)

Ingrediencie
    Na cesto budete potrebovať:
  • 300 g bezlepkovej múky (napr. Liana Bakery Mix alebo Schär Mix B)
  • 1/2 ks čerstvého droždia (použite cca. 15-20g)
  • 200 ml mlieka (vlažné)
  • 1 ks žĺtka
  • 3 tbsp rozpusteného masla
  • 1 pinch soli
  • 50 g práškového cukru
  • 250 g masla (celú kocku)
  • Na potretie/posypanie:
  • 1 ks žĺtko
  • 1 tbsp mlieka
  • 2 tbsp pražených mandlových lupienkov (podľa chuti)
Postup prípravy
  1. Príprava kvásku

    Najprv si pripravíme kvások - v miske zmiešame trochu vlažného mlieka (cca. 100ml z množstva v recepte) s droždím a pridáme lyžičku cukru. Zakryjeme utierkou, odložíme na suché a teplé miesto a necháme aktivovať droždie cca. 10-15 minút.
    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Príprava cesta

    Medzitým si pripravíme do väčšej misy bezlepkovú múku, ktorú zmiešame so zvyškom práškového cukru, ktorý sme si vopred preosiali, aby v ňom neboli hrudky. Zároveň vmiešame štipku soli a pridáme hotový kvások. K tejto zmesy pridáme rozpustené maslo, mlieko a žĺtko a vymiesime mäkké a poddajné cesto. Odporúčame použiť mixér s hnetacím hákom. Cesto najprv necháme podkysnúť pri izbovej teplote zhruba 15-20 minút a následne ho obalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na cca. 30 minút.

  3. Cesto vyberieme z chladničky, položíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm do zhruba štvorcového tvaru s rozmerom 30 x 30 cm. Do stredu nastrúhame celú kocku maslu tak, aby nám ostali okraje aspoň 10 cm z každej strany. Cesto preložíme cez maslo z každého cípu smerom do stredu, ako je tvar obálky.

  4. Takto preložené cesto naplnené maslom vyvaľkáme a preložíme všetkymi koncami do štvorca cez seba. Zabalíme do fólie a dáme na 15 minút do chladničky. Tento proces zopakujeme aspoň 3-4 krát, aby boli croissanty nadýchané.

  5. Takto pripravené cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme a rozdelíme na 2 polovice. Jednu odložíme zatiaľ do chladničky a druhú rozvaľkáme do obdĺžnika dlhého cca. 50-60cm o hrúbke cca. 4 mm. Nožíkom si z cesta povykrajujeme trojuhoľníky a každý zrolujeme od širšej strany k užšej.

  6. Croissanty poukláme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry so záparou na cca. 15 minút pri teplote 180 stupňov v závislosti od typu rúry. Po upečení ich môžeme potrieť trochou masla a môžeme degustovať.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo, dezert
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.