Bezlepkové donuty z formy

Bezlepkové donuty pečené v rúre sú veľmi jednoduché a rýchle na prípravu ! Hotové sú do 30 minút a môžete si ich ozdobiť polevou, ovocím, rôznymi posýpkami...
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 1 fotografia

Forma na 12 donutov Grande

Forma na donuty s kvalitným nepriľnavým povrchom, ktorý bráni pripečeniu, a to aj pri použití minimálneho množstva tuku. Upečené dobroty ľahko z formy vyberiete. Odporúčame plech vymazať alebo vystriekať sprejom na pečenie.

Vhodné do plynovej, elektrickej aj teplovzdušnej rúry. Možno umývať v umývačke riadu. Rozmery: 40 x 28,5 cm, pr. donutu 7 cm. 

KÚPIŤ V E-SHOPE
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 30 min Čas varenia 15 min Celkový čas 45 min
Porcie: 12
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Bezlepkové donuty pečené v rúre sú veľmi jednoduché a rýchle na prípravu ! Hotové sú do 30 minút a môžete si ich ozdobiť polevou, ovocím, či rôznymi posýpkami, podľa toho čo máte radi. Vďaka ľahkej príprave a jemnej konzistencii, sú zdravou variantou dezertu, ktorý si môžete zobrať kľudne na cesty, prípadne pribaliť vašim deťom do školy. Farebná poleva im dodá sladkú chuť a máte jednoducho chuť sa do nich hneď zahryznúť !

Nejde o klasické kysnuté šišky s droždím, ktoré sa vysmážajú v oleji, ale o ich zdravú alternatívu z jemného cesta pečenú v rúre. Na prípravu budete potrebovať nepriľnavú formu na 12 kusov menších donutov. Cesto je oveľa redšie ako pri príprave klasických kysnutých donutov a nedá sa vykrajovať. Jednoducho ho bez kysnutia nalejete do vymastenej formy na donuty a pár minút pečiete.

Vyskúšajte náš zdravý a chutný recept na pečené donuty z formy, bez škrobov, bez lepku a bez laktózy ! S vynikajúcou čokoládovou polevou potešia nejedného malého aj veľkého bezlepkáča :)

Prajeme Vám dobrú chuť !

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Na polevu budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Začneme prípravou sypkých surovín - mleté mandle, pohánková múka, sóda bikarbóna a prášok do pečiva, ktoré si zmiešame vo väčšej miske.

  2. Následne si metličkovým mixérom rozšľaháme žĺtka s cukrom, postupne pridáme olej, prípadne maslo a roztlačený banán. Všetko spolu rozmixujeme do peny. Zvlášť si pripravíme bielka, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh.

  3. Suché a tekuté ingrediencie spolu zmiešame, teda tekuté suroviny prilejeme do pripravenej misky s múkou. Nakoniec opatrne vmiešame našľahané bielka. Vznikne nám tekutejšie cesto, ktoré sa nám bude jednoducho liať do vymastenej donutovej formy.

  4. Donutky pečieme zhruba 10-12 minút na 180 stupňov. Keď sa dopečú, necháme ich chvíľu vychladnúť a až potom ich opatrne vyberieme z formy.

  5. Kým sa nám donuty pečú a kým trochu vychladnú, pripravíme si polevu. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu, do ktorej pridáme kokosový olej, prípadne maslo. Dávame pozor, aby nám voda vo vodnom kúpeli veľmi nevrela. Dôkladne premiešame a vznikne nám tak lesklá čokoládová poleva. Necháme ju trochu vychladnúť za stáleho miešania a namáčame do nej donutky.

    Dobrú chuť ! 

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *