Bezlepkové slivkové gule

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 10 min Celkový čas: 30 min
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Žiadny polotovar, ale domáce tradičné slivkové gule zo zemiakové cesta bez lepku a bez laktózy hotové do 30 minút ! Pripravte si s nami toto tradičné jedlo, ktoré bude zaručene chutiť malým, aj veľkým. Slivky môžete nahradiť akýmkoľvek iným ovocím, výborne chutia aj jahodové, či marhuľové gule. Prípadne ak nemáte po ruke žiadne ovocie, môžete ho nahradiť kvalitným džemom.

Ochutiť ich môžete naozaj rôzne - fantázii a chutiam sa medze nekladú ! Posypte ich na záver makom, opraženou bezlepkovou strúhankou, či orechmi, trochou cukru a na záver polejte lyžičkou rozpusteného masla a Vaše chuťové poháriky čaká explózia chuti !

Prajeme Vám dobrú chuť !

 

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na cesto budete potrebovať:
  • 500 g uvarených zemiakov
  • 200 g bezlepkovej múky (môžete použiť Liana Universal Mix alebo Schär Mix B)
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli
  • Na plnku budete potrebovať:
  • 15 ks sliviek (alebo iného ovocia, napr. marhule, jahody)
  • Na dochutenie budete potrebovať:
  • 3 pl maku/bezlepkovej strúhanky/orechov (podľa chuti)
  • 1 pl práškového cukru
  • 3 pl rozpusteného masla (pre bezlaktózovú verziu použite maslo Alsan)
Postup prípravy
  1. Zemiaky si najprv dostatočne uvaríme, zlejeme vodu a ošúpeme. 

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Vo väčšej mise si pretlačíme uvarené zemiaky, pridáme múku, vajce a štipku soli. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré sa nám bude ľahko tvarovať.

  3. Z cesta postupne odoberáme a v rukách tvarujeme malé placky, do ktorých uložíme kúsok ovocia a zabalíme do guličky. Ak chceme plnku sladšiu, môžete ovocie obaliť pred zabalením do cesta v práškovom cukre.

  4. Medzitým si do veľkého hrnca dáme zohriať vodu so štipkou soli, až do bodu varu. Do vriacej vody dáme variť pripravené guličky, ktoré sú hotové hneď ako vyplávajú z dna hrnca na povrch. Vyberáme dierkovaným podberákom a guličky uložíme na tanier.

  5. Uvarené slivkové gule obalíme v maku, orechoch alebo opraženej bezlepkovej strúhanke. Posypeme cukrom (podľa chuti) a na vrchu polejeme trochou rozpusteného masla pre lepšiu chuť.

    Dobrú chuť ! 

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.