Bezlepkové zeleninové placky

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Hodnotenia 3.5 z 1 hlasov
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 25 min Celkový čas: 45 min
Porcie 10
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Na nedeľný obed sme si pripravili zdravé zeleninové placky bez lepku. Tento recept si určite zamilujte vďaka jeho jednoduchej a rýchlej príprave. Placky sú naozaj lahodné, zvrchu mierne chrumkavé a určite zachutia aj odporcom zeleniny. Tieto placky si môžete pripraviť z akejkoľvek zeleniny, ktorú máte v chladničke. Vhodné sú napr. aj tekvica, cuketa, zeler, či cvikla. My sme si tentokrát pripravili mrkvovo-zemiakové placky, ktoré majú vďaka mrkve veľa betakaroténu a veľmi príjemnú nasladlú chuť.

Ako prílohu sme zvolili tradičnú zemiakovú kašu, ale môžete si ich kľudne vychutnať len tak samé, prípadne s pečenými zemiakmi a cesnakovým dressingom. Dobrú chuť !

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na prípravu placiek budete potrebovať:
  • 3 ks stredne veľkých zemiakov
  • 5 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • 2 ks vajec (masti alebo rastlinného oleja)
  • 100 g múky (alebo strúhanky, či bezlepkových ovsených vločiek / bezlepkovú múku môžete použiť akúkoľvek)
  • 2 pl nasekanej cibule (alebo póru)
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 pl soli
  • 1 štipka čierneho korenia
  • 1 pl byliniek (oregano / provensálske bylinky / koriander / rozmarín)
Postup prípravy
  1. Príprava je veľmi jednodúchá. Začneme nastrúhaním mrkvy, petržlenu, póru a zemiakov do väčšej misy. 

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Všetku zeleninu dobre premiešame, ochutíme soľou, korením, bylinkami, aby bola zmes dostatočne slaná. Následne primiešame vajíčka a strúhaný syr a začneme postupne prisypávať po troche múku tak, aby nám vznikla zmes, ktorá sa dá tvarovať.

  3. Začneme postupne tvarovať menšie placičky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Tip: U nás doma preferujeme zeleninové placky pečené v rúre, ale pokojne ich môžete aj vysmažiť na oleji, prípadne ich pripraviť na lievancovej panvici. 

  4. Placky pečieme na 180 stupňov zhruba 25-30 minút až kým budú mať svetlohnedý chrumkavý povrch.

    Tip: Podávame napr. so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi a najlepšie s cesnakovým dressingom.

    Dobrú chuť !

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.