Bezlepkový makový závin

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas varenia: 25 min Čas odpočívania: 90 min Celkový čas: 2 hod 15 min
Porcie 20
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Dnes sme si pripravili tradičný makový závin bez lepku pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná - presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.

Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny. 

Ingrediencie
    Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
  • 500 g bezlepkovej múky (môžete použiť Schär Mix B alebo Liana Bakery Mix)
  • 430 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • 70 g masla
  • 1 vajce
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 pinch soli
  • Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:
  • 300 g mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 4 tbsp cukru
  • slivkový džem (alebo višnový)
  • Na potretie cesta budete potrebovať:
  • 50 ml mlieka
  • 1 žĺtko
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme kvások - do misky pridáme droždie, 1 dcl vlažného mlieka a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Medzitým si zmiešame bezlepkovú múku so zvyškom cukru, ku ktorej pridáme hotový kvások, vajíčko a zvyšok mlieka. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo so štipkou soli a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.

  3. Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.

  4. Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak a rozpustené maslo. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme mak napučať.

  5. Po vykysnutí, si cesto preložíme na pomúčenú dosku a jemne ho vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou cca. 1 cm a pokryjeme rovnomernou vrstvou plnky. Cesto môžeme potrieť slivkovým alebo višňovým džemom podľa chuti. Opatrne zarolujeme. Ak je rolka príliš dlhá a nezmestí sa nám na plech, môžeme ju rozdeliť na 2 menšie rolky.

  6. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravený závin dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Môžeme prikryť a nechať ešte aspoň 15 minút podkysnúť.  Pečieme na 180 stupňov cca. 25 minút do zlatista.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: mak
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.