Bezlepkový toastový chlieb

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 50 min Čas odpočívania: 70 min Celkový čas: 2 hod 15 min
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Diétne Bezlepková diéta
Popis

Hľadáte recept na dokonalý toastový chlieb bez lepku? Tento bezlepkový toastový chlieb je ideálny na krájanie na toasty a prípravu sendvičov - zlatavý a chrumkavý zvrchu a mäkkučký vatový vo vnútri.

Chlebík chutí najlepšie zapečený v toastovači alebo sendvičovači a je na nerozoznanie od klasického lepkového. Obložiť ho môžete obľúbenou zeleninou, šunkou, syrom, či údeným lososom, ale výborne chutí aj na sladko ako francúzsky toast.

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie
    Na cesto budete potrebovať:
  • 500 g bezlepkovej múky (môžete použiť Schär Mix B (prípadne v kombinácii s Schär Farine 1:1), alebo Liana Bread Mix white)
  • 10 g sušeného droždia
  • 500 ml vlažnej vody
  • 2 tbsp oleja
  • 2 tsp soli
  • 1 štipka sódy bikarbóny (prípadne prášku do pečiva s vínnym kameňom)
  • 2 tsp cukru (alebo medu)
  • 2 vaječné bielka
  • 1 tsp octu
Postup prípravy
  1. Do väčšej misy si odvážime múku, pridáme soľ, cukor, sódu bikarbónu a sušené droždie a premiešame. Postupne pridávame vodu a miesime kuchynským robotom s hnetacím hákom zhruba 3 minúty. 

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Medzitým si vyšľaháme bielka so štipkou soli a lyžičkou octu do tuhého snehu.
  3. Do vymieseného cesta postupne začneme pridávať olej a zapracujeme do cesta. Nakoniec do cesta opatrne vmiešavame vyšľahané bielka.
  4. Takto pripravené cesto prikryjeme a odložíme kysnúť na teplé a suché miesto na zhruba 45 minút.
  5. Po prvotnom nakysnutí cesto opatrne premiesime a preložíme do formy na toastový chlieb vystlanej papierom na pečenie. Opäť prikryjeme a necháme dokysnúť ešte aspoň 20-25 minút.
  6. Vykysnutý toastový chlebík dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 210 stupňov na prvých 10 minút a potom teplotu znížime na 170-180 stupňov a dopekáme ešte zhruba 40-45 minút.

  7. Upečený chlebík vyberieme z formy na mriežku ihneď po vybratí z rúry vychladnúť. Ak poklepkáme prstom zospodu chlebíka, mal by sa ozvať dutý zvuk - vtedy je chlebík dobre upečený.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: pečivo
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.