Česká bramboračka alebo zemiaková polievka na kyslo

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Kuchyňa
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 10 min Čas varenia: 20 min Celkový čas: 30 min
Porcie 6
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Receptov na tradičnú českú bramboračku je mnoho, avšak nám sa osvedčil práve tento na kyslo. Vďaka koreňovej zelenine, je to naozaj zdravá a rýchla polievka, ktorá chutí takmer každému. 

Hotová je do polhodinky, takže ju zvládnu aj zaneprázdnené gazdinky, či mamičky. Posypte čerstvým pórikom a petržlenovou vňaťkou a vykúzlite chutný a sýty obed pre celú rodinu.

Ingrediencie
  • 5 ks zemiakov
  • 50 g sušených hríbov (najlepšie sú dubáky)
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • 1/2 ks zeleru
  • 1 ks pór
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčik cesnaku
  • 300 ml mlieka
  • 2 tbsp masla
  • 1 tbsp slnečnicového oleja
  • 2 tbsp múky (bezlepkovú múku pre bezlepkovú verziu - napr. Schär Universal)
  • 3 tbsp octu (podľa chuti)
  • 1 pinch soli, korenia, majoránky, rasce (na ochutenie)
Postup prípravy
  1. Začneme s prípravou zeleniny, ktorú si očistíme, ošúpeme a nakrájame. Sušené hríby si medzitým zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút postáť.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Do veľkého hrnca dáme zohriať olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, spolu s nakrájanou polovicou póru /druhú polovicu si necháme na posypanie hotovej polievky/. Krátko spolu opražíme na oleji, premiešame a posypeme červenou paprikou.

  3. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu - mrkvu, zemiaky, petržlen, zeler /prípadne kaleráb/, namočené huby, premiešame a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Varíme cca. 10 minút.

  4. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, korenie, rascu a premiešame.

  5. Do misky si nalejeme mlieko, prisypeme 2 lyžice múky a rozmiešame metličkou. Do misky pridáme za naberačku horúcej šťavy z polievky a premiešame s mliekom /aby sa nám polievka nezrazila/ a následne zmes vylejeme do polievky. Primiešame 2 lyžice masla, premiešame a necháme prevariť cca. 10 minút.

  6. Dochutíme na záver octom podľa chuti a môžeme podávať. Na tanieri môžeme posypať čerstvým pórom, ktorý sme si odložili a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.