Cviklový hummus s domácou roti plackou

Ak sa Vám zažiada na stole trochu exotiky, cviklový hummus a roti placky sú skvelou voľbou ! Pripravte si s nami tento rýchly a lacný recept.
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 20 min Čas varenia 20 min Celkový čas 40 min
Porcie: 5
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Ak sa Vám zažiada na stole trochu exotiky, cviklový hummus a roti placky sú skvelou voľbou ! Nielenže ide o veľmi rýchly a jednoduchý recept, je celkom výživný nakoľko základ tvorí cvikla, cícer a múka. Tento recept je prirodzene bezlaktózový a obsahuje vlákninu, teda vás aj zasýti.

Roti placky, nazývané aj roti chlieb, majú svoj pôvod na indickom subkontinente a tradične sa pripravovali z celozrnnej pšeničnej múky.  Tento nekvasený chlieb je veľmi obľúbený, keďže jeho základom je iba múka a voda. Placky sa dajú pripraviť aj z bezlepkovej múky a sú taktiež chutné.

Hummus je tradičný arabský pokrm pochádzajúci z oblasti Libanonu. Jeho hlavnými surovinami sú uvarený cícer, tahini, cesnak, citrónová šťava a soľ a v súčasnosti je obľúbený po celom svete. O jeho popularite svedčí aj množstvo variácií napr. pridaním varenej cvikly, ktorý si pripravíme dnes spolu.

Ingrediencie

Na prípravu cviklového hummusu budete potrebovať:

Na prípravu roti placiek budete potrebovať:

Postup prípravy

Príprava cviklového hummusu

  1. Začneme prípravou cviklového hummusu a to tak, že si ošúpeme a upečieme cviklu. Môžeme použiť aj uvarenú vákuovo balenú cviklu, čo urýchli proces prípravy tohto receptu. Následne si pripravíme cícer, ktorý si noc pred prípravou namočíme a potom ho varíme v osolenej vode. Môžeme použiť cícer sterilizovaný.

  2. Cviklu, cícer, cesnak, tahini rozmixujeme vo výkonnom mixéri s vodou, citrónovou šťavou a olivovým olejom do hladka. Podľa toho ako výkonný máme mixér, proces mixovania opakujeme až kým nám nevznikne hladká našľahaná hmota.

  3. Osolíme, okoreníme podľa chuti, premiešame a cviklový hummus servírujeme na plytký tanier, pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme mikrobylinkami, sézamom a pustíme sa do prípravy roti placiek.

Príprava roti placiek

  1. Cesto na roti chlebové placky si pripravíme zmiešaním múky, prášku do pečiva, soli, vody a olivového oleja. Vymiesime pár minút do tuhšieho tvárneho cesta /s miesením si môžeme vypomôcť kuchynským robotom s hnetacím hákom/.

  2. Vymiesené cesto si rozdelíme na približne 10 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky.

  3. Na pomúčenej doske každú časť cesta rozvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm s priemerom cca. 15 cm.

  4. Na panvici si rozohrejeme olivový olej alebo masť a každú placku osmažíme cca. 1-2 minúty na každej strane. Dobrú chuť! 

Kľúčové slová: cvikla, roti, hummus, placky
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

RUPIAHTOTO Toto Slot Toto 4D Togel Slot Slot88