Cviklový hummus s domácou roti plackou
Popis
Ak sa Vám zažiada na stole trochu exotiky, cviklový hummus a roti placky sú skvelou voľbou ! Nielenže ide o veľmi rýchly a jednoduchý recept, je celkom výživný nakoľko základ tvorí cvikla, cícer a múka. Tento recept je prirodzene bezlaktózový a obsahuje vlákninu, teda vás aj zasýti.
Roti placky, nazývané aj roti chlieb, majú svoj pôvod na indickom subkontinente a tradične sa pripravovali z celozrnnej pšeničnej múky. Tento nekvasený chlieb je veľmi obľúbený, keďže jeho základom je iba múka a voda. Placky sa dajú pripraviť aj z bezlepkovej múky a sú taktiež chutné.
Hummus je tradičný arabský pokrm pochádzajúci z oblasti Libanonu. Jeho hlavnými surovinami sú uvarený cícer, tahini, cesnak, citrónová šťava a soľ a v súčasnosti je obľúbený po celom svete. O jeho popularite svedčí aj množstvo variácií napr. pridaním varenej cvikly, ktorý si pripravíme dnes spolu.
Ingrediencie
Na prípravu cviklového hummusu budete potrebovať:
Na prípravu roti placiek budete potrebovať:
Postup prípravy
Príprava cviklového hummusu
-
Začneme prípravou cviklového hummusu a to tak, že si ošúpeme a upečieme cviklu. Môžeme použiť aj uvarenú vákuovo balenú cviklu, čo urýchli proces prípravy tohto receptu. Následne si pripravíme cícer, ktorý si noc pred prípravou namočíme a potom ho varíme v osolenej vode. Môžeme použiť cícer sterilizovaný.
-
Cviklu, cícer, cesnak, tahini rozmixujeme vo výkonnom mixéri s vodou, citrónovou šťavou a olivovým olejom do hladka. Podľa toho ako výkonný máme mixér, proces mixovania opakujeme až kým nám nevznikne hladká našľahaná hmota.
-
Osolíme, okoreníme podľa chuti, premiešame a cviklový hummus servírujeme na plytký tanier, pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme mikrobylinkami, sézamom a pustíme sa do prípravy roti placiek.
Príprava roti placiek
-
Cesto na roti chlebové placky si pripravíme zmiešaním múky, prášku do pečiva, soli, vody a olivového oleja. Vymiesime pár minút do tuhšieho tvárneho cesta /s miesením si môžeme vypomôcť kuchynským robotom s hnetacím hákom/.
-
Vymiesené cesto si rozdelíme na približne 10 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme guličky.
-
Na pomúčenej doske každú časť cesta rozvaľkáme na hrúbku cca. 3-4 mm s priemerom cca. 15 cm.
-
Na panvici si rozohrejeme olivový olej alebo masť a každú placku osmažíme cca. 1-2 minúty na každej strane. Dobrú chuť!