Domáci celozrnný chlieb so semienkami

celozrnny_chlieb_eko_bio_natura
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 45 min Čas odpočívania: 60 min Celkový čas: 2 hod
Porcie 5
Popis

Môj obľúbený recept na jednoduchý, chutný a zdravý domáci chlebík, ktorý nikdy nesklamal.

Má chrumkavú kôrku, vnútri je vláčny a je plný rôznych semienok, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály /hlavne horčík, zinok, vitamín E.../. Použitím celozrnnej múky zvyšujete množstvo vlákniny a chlebík je tak lepšie stráviteľný.

Ingrediencie
  • 280 g múky (celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej)
  • 100 g múky (hladkej pšeničnej alebo špaldovej)
  • 7 g sušeného droždia (alebo 1/2 čerstvého droždia)
  • 7 g soli
  • 1 tsp cukru
  • 250 g vody (do cesta)
  • 100g g vody (na namočenie semienok)
  • 1/2 cup semienok (chia, ľan, slnečnicové a tekvicové semienka)
Postup prípravy
  1. Príprava kvásku

    Ak používate čerstvé droždie, odporúčam pripraviť si najprv kvások – ½ kocky droždia a 1 lyžičku cukru rozmiešajte v 250g vody, až kým sa úplne nerozpustia. Prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť pokiaľ sa nevytvorí na hladine tmavšia vrstva s bublinkami, vtedy je kvások pripravený na použitie. Následne pridajte kvások do múky zmiešanej so soľou a vypracujte vláčne nelepivé cesto.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Príprava chlebíka

    Ak používate sušené droždie /na kvalite chlebíka to neuberie 😊/, zmiešajte spolu oba druhy múky, soľ, sušené droždie a 250g vody a vypracujte vláčne nelepivé cesto.

    Cesto nechajte nakysnúť prikryté utierkou, kým nezdvojnásobí svoj objem – u mňa je to zväčša 45-60 minút.

    Medzitým kým cesto kysne, vložte pripravené semienka do misky a zalejte 100g vody, aby sa hydratovali pred samotným zmiešaním s cestom.

    Keď nám chlebík nakysol, cesto zľahka premiesime a pridáme do neho semienka, ktoré do seba nasali všetku vodu z misky. Vytvarujeme valček a vložíme do formy na toastový chlieb vystlanej papierom na pečenie.
    Rúru si predhrejeme na 180-200 st. /podľa typu rúry/, chlebík nám medzitým dokysne a môžeme ho pred pečením potrieť mliekom a posypať semienkami /u nás sú na vrchu najobľúbenejšie tekvicové semienkami/.


    Chlebík pečieme na 180-200 st. cca. 45-60 minút. Po upečení chlebík vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

    Dobrú chuť! 

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.