Recept pre všetkých fanúšikov slaného pečivka a jednoduchého pečenia. Voňavé a mäkkučké zemiakové pagáče upečiete rýchlo a jednoducho ako ideálne pohostenie pre návštevu alebo len tak k večernému poháru vínka, či ako slanú maškrtu pre deti.
Tento recept je možné pripraviť aj v bezlepkovej verzii, aby ste si mohli pochutiť aj vy - bezlepkáči. Stačí múku nahradiť bezlepkovou múkou, ktorú používate na prípravu kysnutého pečiva.
Múku zmiešame so sušeným droždím, soľou, rozpučenými (alebo rozmixovanými) zemiakmi, pridáme mlieko a masť. Vypracujeme cesto, ktoré bude vláčne a oddeľujúce sa od stien misky.
[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca. 45-60 minút na teplom mieste.
Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na doske na hrúbku okolo 0,5cm a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami podľa chuti.
Pečieme na 180 stupňov, cca. 15 minút podľa typu rúry. Z tejto dávky vyjde cca. 30ks pagáčov.