Jednoduché zemiakové pagáče

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Chody
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 15 min Čas odpočívania: 60 min Celkový čas: 1 hod 30 min
Porcie 6
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Recept pre všetkých fanúšikov slaného pečivka a jednoduchého pečenia. Voňavé a mäkkučké zemiakové pagáče upečiete rýchlo a jednoducho ako ideálne pohostenie pre návštevu alebo len tak k večernému poháru vínka, či ako slanú maškrtu pre deti.

Tento recept je možné pripraviť aj v bezlepkovej verzii, aby ste si mohli pochutiť aj vy - bezlepkáči. Stačí múku nahradiť bezlepkovou múkou, ktorú používate na prípravu kysnutého pečiva.

Ingrediencie
  • 4 zemiaky (stredne veľké, uvarené)
  • 350 g múky (hladkej pšeničnej alebo bezlepkovej)
  • 7 g sušeného droždia
  • 100 g masti z mangalice (alebo bravčovej masti)
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce (na potretie)
  • 1 tsp soli
  • semienka (na posypanie)
Postup prípravy
  1. Múku zmiešame so sušeným droždím, soľou, rozpučenými (alebo rozmixovanými) zemiakmi, pridáme mlieko a masť. Vypracujeme cesto, ktoré bude vláčne a oddeľujúce sa od stien misky.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Dobre vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť cca. 45-60 minút na teplom mieste.

  3. Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na doske na hrúbku okolo 0,5cm a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a posypeme semiačkami podľa chuti.

  4. Pečieme na 180 stupňov, cca. 15 minút podľa typu rúry. Z tejto dávky vyjde cca. 30ks pagáčov.

Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.