Kakaovo-tvarohový koláč s ovocím

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Chody
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 20 min Celkový čas: 35 min
Porcie 6
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Ak ste dostali chuť na svieži tvarohový koláč s ovocím, ktorý máte hotový do 30 minút, máme pre Vás ideálny recept. Je to ideálny ľahký dezert, ak nemáte celé poobedie na vypekanie. Aj keď koláčik nie je príliš sladký, ako dezert je vynikajúci a nasýti aj sladké chuťové poháriky.

Ak máte prebytky ovocia zo záhrady, alebo Vám zostalo akékoľvek zamrazené alebo sterilizované ovocie z minulej úrody, v tomto koláčiku ho ideálne využijete. Vďaka lahodnému kakaovému korpusu si ho obľúbia nielen veľkí, ale isto aj malí maškrtníci.

Ingrediencie
  • 200 g múky (my sme použili BIO špaldovú)
  • 200 g kyslej smotany
  • 250 g tvarohu
  • 70 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 prášku do pečiva (s vinným kameňom)
  • 2 tbsp kakaa
  • 2 tbsp masla
  • 150 ml mlieka
  • 2 cup ovocia (môžete použíť čerstvé alebo mrazené)
  • 1 tbsp medu (nemusí byť)
Postup prípravy
  1. V mise alebo kuchynskom robote vyšľaháme vajíčka, 50g trstinového cukru a maslo, postupne pridáme mlieko a ½ kyslej smotany. Vyšľaháme do hladkej, ľahko penistej konzistencie.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Medzitým si zmiešame múku s práškom do pečiva, ktoré jemne vmiešame do misy s vyšľahanými tekutými surovinami.

  3. Ak je cesto hutnejšie, pridáme ešte mlieko, aby nám vzniklo jemné tekutejšie cesto, ktoré sa nám bude ľahko nalievať do pripravenej formy na pečenie. 

  4. Zvlášť si pripravíme tvarohovú vrstvu a to zmiešaním jemného tvarohu, druhej polovice kyslej smotany a 20g trstinového cukru.

  5. Do okrúhlej formy na pečenie (naša forma má priemer 22cm), ktorú si najprv  vymastíme maslom, nalejeme vrstvu cesta, následne po lyžičkách pridáme rovnomerne na cesto vrstvu tvarohu. Na záver posypeme mrazeným alebo čerstvým ovocím, ktoré máme k dispozícii.

  6. Koláčik pečieme cca. 20-25 minút na 170st. v teplovzdušnej rúre.

  7. Po dopečení ho môžeme jemne pokvapkať medom, necháme vychladnúť a degustujeme. Dobrú chuť! 

Kľúčové slová: tart, ovocie, tvaroh
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.