Kávové zrná

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 45 min Celkový čas: 45 min
Porcie 18
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Pre mňa boli vždy kávové zrná dospelácky dezert. Milovníkov rumových praliniek a kávy určite poteší tento rýchly a jednoduchý recept na kávové zrná.

Základom sú piškóty, orechy, rum a káva a za pár minút si vykúzlite parádny koláčik k poobednej káve. Môžete použiť aj bezlepkové piškóty vašej obľúbenej značky a jednoducho si vykúzlite chutný bezlepkový dezert. Kľudne ich urobte viac, vydržia v chladničke aj pár dní alebo kým ich nezjete :)

Ingrediencie
  • 220 g piškót (bezlepkové piškóty pre bezlepkovú verziu)
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g masla (alebo kokosového oleja)
  • 80 g orechov (pomletých, vlašských)
  • 30 g kakaa
  • 5 tbsp rumu
  • 1 tsp škorice
  • 100 ml espressa (silného)
  • 2 tbsp sušeného kokosu (nemusí byť - podľa toho ako máte radi)
  • Poleva
  • 100 g čokolády (kvalitnej, na varenie)
  • 1 tbsp kokosového oleja
Postup prípravy
  1. Najprv si pripravíme dvojité espresso z kávovaru /ak nemáme takú možnosť, môžeme použiť 3 PL instantnej kávy, ktorú zalejeme 3 PL horúcej vody/. Do vychladnutej kávy prilejeme rum a premiešame. Medzitým si rozpustíme maslo, alebo kokosový olej a necháme vychladnúť.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Pomelieme si piškóty a vlašské orechy /ja to robím vo výkonnom sekáčiku na orechy/ na jemný prach. Vložíme do misy, do ktorej ďalej pridáme kakao, kokos, škoricu, cukor a zalejeme espressom s rumom a vychladnutým rozpusteným maslom prípadne kokosovým olejom. Vypracujeme cesto.

  3. Z pripraveného cesta si pripravíme asi 35g guličky, z ktorých tvarujeme obomi rukami oválne kávové zrná. S cestom je potrebné pracovať hneď, pretože časom by sa nám mohlo sušiť a mrviť. Do stredu každého kávového zrna urobíme špajdlou /ja to robím čínskymi paličkami😊/ pozdĺžnu ryhu.

  4. Medzitým si dáme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu na varenie s kokosovým olejom, ktorú keď rozpustíme, jemným premiešavaním necháme vychladnúť.

  5. Pripravené kávové zrná namáčame do pripravenej čokolády a ukladáme na mriežku, aby nám prebytočná čokoláda stiekla. Dáme zachladiť, aby nám čokoláda stuhla a cca. 30 minút môžeme tento vynikajúci zákusok degustovať !

Kľúčové slová: káva
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.