Vianočné medovníky (hneď mäkké)
Popis
Medovníky patria medzi tradičné vianočné pečivo a sú obľúbené pre svoju vynikajúcu medovú chuť a aromatickú vôňu. Pre tých, ktorí musia dodržovať bezlepkovú diétu, sme pripravili recept na lahodné bezlepkové medovníky, ktoré si môžete vychutnať nielen počas Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka.
Toto chutné pečivo, ktoré sa rozpúšťa na jazyku, nesmie chýbať na vašom vianočnom stole. S kvalitnými surovinami a láskou pri príprave týchto medovníčkov si vychutnáte to pravé čaro Vianoc. Pokiaľ môžete, použite kvalitný med od včelára a cejlónsku škoricu. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to!
Ingrediencie
Na prípravu medovníkov budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Suché suroviny - múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, mleté klinčeky a škoricu dôkladne premiešame vo väčšej mise.
-
Do zmesi pridáme rozšľahané vajíčka, (tekutý) med a maslo v izbovej teplote. Vypracujeme hladké a tuhé cesto. Do cesta nepridávame múku, ale spracúvame až kým nám nevznikne nelepivá hmota.
-
Takto vypracované cesto obalíme do fólie, odložíme do chladničky a necháme ho minimálne 12 hodín "oddýchnuť", aby sa všetky suroviny prepojili.
-
Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vykrajujeme tvary formičkami alebo pohárom. Do stredu každého medovníčka dáme pol čajovej lyžičky slivkového lekváru a na vrch dáme jeden vlašský orech.
-
Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a pečieme zhruba 10 minút. Neprekračujeme dobu pečenia, aby nám medovníky nevyschli.
-
Minútu pred koncom pečenia, medovníky vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé. Dopečieme a vyberieme z rúry. Necháme vychladnúť a degustujeme :)
Dobrú chuť !