Vianočné medovníky (hneď mäkké)

Vitajte v kúzelnom svete vianočného pečenia, kde sa vôňa škorice, medu a klinčekov spojí v lahodné a mäkké vianočné medovníčky !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
vianocne medovniky bezlepku ekobionatura Prezrieť galériu 3 fotografie
Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 30 min Čas varenia 10 min Celkový čas 40 min
Teplota varenia: 170  °C Porcie: 10 Odhadované náklady: €  5
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Medovníky patria medzi tradičné vianočné pečivo a sú obľúbené pre svoju vynikajúcu medovú chuť a aromatickú vôňu. Pre tých, ktorí musia dodržovať bezlepkovú diétu, sme pripravili recept na lahodné bezlepkové medovníky, ktoré si môžete vychutnať nielen počas Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka. 

Toto chutné pečivo, ktoré sa rozpúšťa na jazyku, nesmie chýbať na vašom vianočnom stole. S kvalitnými surovinami a láskou pri príprave týchto medovníčkov si vychutnáte to pravé čaro Vianoc. Pokiaľ môžete, použite kvalitný med od včelára a cejlónsku škoricu. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to! 

 

Ingrediencie

Na prípravu medovníkov budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Suché suroviny - múku, cukor, sódu, prášok do pečiva, mleté klinčeky a škoricu dôkladne premiešame vo väčšej mise.
  2. Do zmesi pridáme rozšľahané vajíčka, (tekutý) med a maslo v izbovej teplote. Vypracujeme hladké a tuhé cesto. Do cesta nepridávame múku, ale spracúvame až kým nám nevznikne nelepivá hmota.

  3. Takto vypracované cesto obalíme do fólie, odložíme do chladničky a necháme ho minimálne 12 hodín "oddýchnuť", aby sa všetky suroviny prepojili.

  4. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a vykrajujeme tvary formičkami alebo pohárom. Do stredu každého medovníčka dáme pol čajovej lyžičky slivkového lekváru a na vrch dáme jeden vlašský orech.

  5. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a pečieme zhruba 10 minút. Neprekračujeme dobu pečenia, aby nám medovníky nevyschli.

  6. Minútu pred koncom pečenia, medovníky vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli krásne lesklé. Dopečieme a vyberieme z rúry. Necháme vychladnúť a degustujeme :)

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: vianoce, med, medovníky, bezlepková diéta
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *