Nepečený cheesecake s mascarpone a čokoládovou polevou

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 30 min Celkový čas: 30 min
Porcie 8
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Rýchly a chutný cheesecake, ktorý chutí takmer každému. Vynikajúci nedeľný dezert, prípadne aj ako tortička pre oslávenca.

Dozdobiť ho môžete akýmkoľvek ovocím, fantázii sa medze nekladú, pričom chuť bude vždy skvelá. Nezabudnite, že najlepšie chutí na druhý deň :) 

Ingrediencie
  • 200 g maslových sušienok (bezlepkové maslové sušienky pre bezlepkovú verziu)
  • 100 g masla
  • 500 g mascarpone
  • 5 tbsp kyslej smotany
  • 1 smotana na šľahanie
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 pinch vanilky (nemusí byť)
  • 100 g čokolády (mliečna alebo horká, na varenie)
  • 1 tbsp kokosového oleja
  • ovocie (podľa chuti)
Postup prípravy
  1. Príprava korpusu

    Maslové sušienky si podrvíme na jemný prášok /ja to robím v sekáčiku na orechy/. Rozpustíme si maslo a zmiešame s rozdrvenými sušienkami v miske. Takto nachystanú zmes na korpus vysypeme do tortovej formy a pozatláčame tak, aby nám pokryla celé dno formy rovnomerne. Dáme zachladiť do chladničky.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Príprava plnky

    Kým sa nám korpus chladí, vo väčšej miske si vymiešame mascarpone, kyslú smotanu a vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Ak na miešanie používate kuchynský robot, urobte tak na najnižšom stupni otáčok, aby vám nevznikli hrudky. Do vymiešaného mascarpone so šľahačkou a smotanou, pridáme trstinový cukor a vanilku a opäť premiešame. Takto pripravenú plnku vylejeme na zachladený korpus a zvrchu rovnomerne uhladíme do hladka. Dáme opäť zachladiť.

  3. Ako posledné si pripravíme čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli, za stáleho miešania rozpustíme čokoládu na varenie s kokosovým olejom. Keď sa nám čokoláda rozpustí, odstavíme ju zo sporáka a stálym miešaním ju mierne vychladíme, aby sme ju mali na cheesecake-u pekne lesklú a chrumkavú. Do vychladnutej čokoládovej polevy môžeme vmiešať 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany pre lahodnejšiu chuť /naozaj odporúčam !/. Hotovú polevu vylejeme na cheesecake a rovnomerne rozotrieme.

  4. Cheesecake dáme zachladiť do chladničky, najlepšie na noc a podávame na druhý deň krásne stuhnutý. Pred podávaním, ozdobíme ovocím podľa chuti a degustujeme !

Kľúčové slová: cheesecake
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.