Ryžová gríska s orechmi a ovocím
Popis
Snáď každý pozná z detstva tradičnú krupicovú kašu, nazývanú aj gríska. My sme ju vylepšili pridaním uvarenej ryže a vznikne vynikajúca raňajková kaša, ktorá nielenže pripomína obľúbenú mliečnu ryžu z obchodu. Pre bezlepkovú verziu použite pšenovú kašu, ktorá je rovnako chutná. Navyše si ju môžete ochutiť ako len chcete - u nás vyhrali kakao, orechy a černice :)
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Príprava ryže
Ryžu si uvaríme vopred podľa návodu na obale.
Ja varím v pomere 1:2 vo vode, až kým nevznikne hustejšia zmes a tesne pred koncom odstavím zo sporáku a prikryjem utierkou. Takto pripravená ryža je vláčna aj niekoľko dní.
-
Príprava grísky
Do menšieho hrnca dáme zohriať mlieko, následne do neho pridáme uvarenú ryžu a chvíľu spolu povaríme.
Stiahneme teplotu na minimum, prípadne môžeme odstaviť zo sporáku. A nakoniec začneme vmiešavať za stáleho miešania detskú krupicu dovtedy, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. My máme radi grísku redšiu 😊
Tak a ryžová gríska je hotová ! Servírujeme ju do misiek, navrch dáme za lyžičku medu a ak máme radi, tak aj kúsok masla pre ešte lepšiu chuť. Posypeme kakaom, nasekanými orechmi a sezónnym ovocím a môžeme podávať.
Dobrú chuť!