Talianske batátové gnocchi

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 30 min Čas varenia: 30 min Celkový čas: 1 hod
Porcie 4
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Recept pre všetkých fajnšmekrov a milovníkov talianskej kuchyne ! Výroba domácich gnocchov Vás môže trošku potrápiť, ale výsledok stojí naozaj za to. Odporúčame pripraviť gnocchov viac, prípadne z dvojitej dávky a jednoducho ich hotové zamraziť na inokedy. Ušetrí Vám to kopec času. 

Omáčku si môžete pripraviť akúkoľvek, môžete ich taktiež podávať aj na sladko. U nás však vyhráva omáčka z kvalitného prosciutta opraženého na masle, cesnakových lupienkoch a šalvii. Keď gnocchi posypete parmezánom, vykúzlite naozaj dokonalý obed !

Ingrediencie
    Na prípravu gnocchov budete potrebovať:
  • 300 g múky (bezlepkovej múky pre bezlepkovú verziu - napr. Schär Farina)
  • 500 g batátov
  • 1 štipka soli
  • Na prípravu omáčku budete potrebovať:
  • 2-3 ks prosciutta
  • 4 strúčik cesnaku
  • 1 tbsp masla
  • 1 tbsp parmezánu
  • 1 štipka šalvie (nemusí byť)
  • 100 ml vína (nemusí byť)
Postup prípravy
    Príprava gnocchov
  1. Vopred si uvaríme ošúpané a na kocky nakrájané batáty v osolenej vode cca. 15 minút až do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Vychladnuté batáty presunieme do väčšej misky, roztlačíme vidličkou na hustú kašu, osolíme a premiešame. Pridáme múku a vypracujeme nelepivé cesto. 

  3. Cesto rozdelíme na 8 častí a z každej časti vyválkame valček s priemerom asi 1-2 cm a postupne odkrajujeme z neho zhruba 2 centrimetrové kúsky.

  4. Pripravené gnocchi nahádžeme do hrnca, kde sme si nechali zovrieť osolenú vodu a varíme ich až pokým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy ich vyberieme a odložíme do misky.

  5. Príprava omáčky
  6. Vo woku alebo hlbšej panvici si pripravíme omáčku - na masle si opražíme prosciutto nakrájané na kúsky, pridáme cesnak, šalviu a štipku soli. Keď sa nám spoja chute, pridáme do woku pripravené gnocchi, premiešame, odstavíme zo sporáka. Na koniec posypeme parmezánom a podávame.

Kľúčové slová: gnocchi,
Prečítajte si online: https://www.eko-bio-natura.sk/recept/talianske-batatove-gnocchi/
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.