Talianske hubové rizoto so sušenými paradajkami

[sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]
Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 10 min Čas varenia: 30 min Čas odpočívania: 5 min Celkový čas: 45 min
Porcie 4
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Kto by nemiloval atmosféru Talianska a jeho chute? Urobte si doma toto výborné talianske hubové rizoto so sušenými paradajkami a parmezánom. Spojenie chuti ryže Arborio, húb, bieleho suchého vínka a parmezánu vám zaručene bude chutiť a pripomenie slnkom zaliate Taliansko.

Jeho tajomstvo spočíva v pomalom varení ryže postupným prilievaním vývaru a v častom miešaní. O to lepšie však chutí a vynikne tak jeho krémová konzistencia.

Ingrediencie
  • 250 g ryže (typ Arborio)
  • 250 g hríbov (my sme použili čerstvé šampiňóny a za hrsť sušených dubákov pre chuť)
  • 700 ml vývaru (zeleninového)
  • 1 ks cibuľa
  • 3 strúčik cesnaku
  • 2 tbsp sušených paradajok (nakrájaných nadrobno)
  • 50 g masla
  • 1 tbsp slnečnicového oleja
  • 100 ml vína (bieleho, suchého)
  • 1 pinch soli, korenia
  • 2 tbsp parmezánu (strúhaného)
Postup prípravy
  1. V hlbšej panvici si rozpálime slnečnicový olej, na ktorom do zlatova osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

    [sc name="reklama-v-receptoch"][/sc]

  2. Následne pridáme ryžu a krátko orestujeme na cibuľke a cesnaku. Podlejeme bielym vínom, premiešame a minútku spolu povaríme.

  3. Pridáme nakrájané šampiňóny, ako aj namočené sušené hríby ak máme k dispozícii a premiešame. 

  4. Priebežne pridávame vývar po naberačkách tak, aby bola ryža zaliata a necháme podusiť za občasného miešania. Dusíme na miernom plameni cca. 20 minút.

  5. Ryža musí byť polomäkká, teda “al dente” a rizoto má mať krémovú konzistenciu. Pred dokončením, pridáme studené maslo, nastrúhaný parmezán a sušené paradajky. Premiešame, odstavíme zo sporáku a necháme prikryté pokrievkou 5 minút, aby sa chute spojili.

  6. Podávame posypané parmezánom. Dobrú chuť!

Kľúčové slová: rizoto, hríby
Branislav Martinský
Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.