Zdravé karfiolové placky
Popis
Karfiolové placky sú výbornou zdravou alternatívou klasických zemiakových placiek, ktoré pozná každý. Jednoduché a rýchle na prípravu, bez kvapky oleja, plné vlákniny, vitamínov a minerálov nielen nasýtia, ale si na nich aj pochutíte. Dokonca si ich môžete pripraviť úplne bez lepku - stačí pripravenú zmes zahustiť nastrúhaným zemiakom.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny, je karfiol ľahko stráviteľný a navyše poteší aj jeho nízka energetická hodnota, teda ide o diétny recept.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Karfiol si uvaríme v osolenej vriacej vode cca. 5 minút do polomäkka. Vychladnutý karfiol nasekáme na drobné kúsky /podobné ryži/ a vložíme do väčšej misy.
-
Do nadrobno nakrájaného karfiolu pridáme nakrájanú cibuľku, vajíčka, roztlačený cesnak. Môžete pridať aj trochu mlieka a v tom prípade nám vznikne finálna hmota podobná cestíčku.
-
Zmes na placky ochutíme soľou, korením, rascou a bylinkami podľa chuti. Dôkladne zmes premiešame.
-
Aby sme pripravenú zmes zahustili, prisypávame múku a premiešavame alebo primiešame nastrúhaný zemiak, aby sa nám suroviny spojili a vznikla hmota, z ktorej môžeme tvarovať placky /prípadne akýkoľvek iný tvar podľa chuti - fašírky, guličky,../.
-
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a medzitým si placky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov cca. 15-20 minút.
-
Ideálnou prílohou je pečená zelenina, prípadne iba pečené zemiaky, ktoré dáte piecť do rúry spolu s plackami /my sme si k plackám pripravili pečenú cviklu, batáty, zeler a zemiaky/. Na dochutenie si môžete spraviť domáci dresing, ktorý sa výborne hodí k tomuto zdravému jedlu.