Kedy ste naposledy jedli ručne robené domáce cestoviny? Krásne ružové cesto, z ktorého spolu vykúzlime vynikajúce rezance, teda tagliatelle, avšak tento recept je vhodný aj na prípravu lasagní, či plnených cestovín ako napr. ravioli alebo tortellini.
Nechajte ich zažiariť ! Tieto cestoviny sú tak chuťovo dokonalé, že k nim zvoľte čo najjednoduchšiu omáčku s minimom surovín. Domáce cestoviny najlepšie vyniknú s maslovou omáčkou s orestovaným cesnakom, šalviou alebo rozmarínom a posypané parmezánom. Ak máte kvalitnú sušenú šunku, pridajte ju k cestovinám a nebudete ľutovať.
-
Čas prípravy:
cca. 60 minút
-
Náročnosť:
★★★★☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
4
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjdú cca. 4 porcie
Suroviny
Na prípravu cviklových rezancov budete potrebovať:
- 300g hladkej múky /pre bezlepkovú verziu zvoľte bezlepkovú múku vhodnú na prípravu cestovín, napr. od značky Schär alebo Liana/
- 60ml vody
- 2 menšie uvarené cvikly
- ½ čl soli
Omáčka: 3 plátky sušenej šunky Prosciutto Crudo, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL masla alebo rastlinného Alsanu, rozmarín/šalvia, parmezán
Postup prípravy
- Ako prvé si pripravíme cviklové pyré tak, že v mixéri rozmixujeme 2 cvikly so 60ml vody. Vznikne nám hustejšie cviklové pyré krásnej ružovej farby.
- Múku si premiešame so soľou a postupne doň primiesime pyré vidličkou a aspoň 10-15 minút vypracuvávame cesto. Finálne cesto bude tvrdšie a tuhšej konzistencie.
- Vypracované cesto odložíme na zhruba pol hodinu do chladničky.
- Cesto rozdelíme na 4 časti a každú časť vyválkame na čo najtenšiu vrstvu. Nešetríme múkou, vrchnú aj spodnú časť cesta pomúčime, aby sa nám cesto nezlepilo /múkou nešetríme/.
- Rozváľkané cesto zrolujeme a nakrájame na cca. 0,5-1 centimetrové pásiky.
- Takto pripravené cestoviny môžeme buď zamraziť, nasušiť alebo rovno uvariť v slanej vode a podávať.
- Omáčku si pripravíme tak, že vo woku zohrejeme maslo, pridáme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, pridáme šalviu alebo rozmarín, osolíme, okoreníme a pridáme uvarené cestoviny.
- Na záver posypeme parmezánom a vychutnávame !
Dobrú chuť!