RECEPT: Domáce cviklové rezance /aj v bezlepkovej verzii/

Kedy ste naposledy jedli ručne robené domáce cestoviny? Krásne ružové cesto, z ktorého spolu vykúzlime vynikajúce rezance, teda tagliatelle, avšak tento recept je vhodný aj na prípravu lasagní, či plnených cestovín ako napr. ravioli alebo tortellini. 

Nechajte ich zažiariť ! Tieto cestoviny sú tak chuťovo dokonalé, že k nim zvoľte čo najjednoduchšiu omáčku s minimom surovín. Domáce cestoviny najlepšie vyniknú s maslovou omáčkou s orestovaným cesnakom, šalviou alebo rozmarínom a posypané parmezánom. Ak máte kvalitnú sušenú šunku, pridajte ju k cestovinám a nebudete ľutovať.

  • Čas prípravy:

    cca. 60 minút

  • Náročnosť:

    ★★★★☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    4

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjdú cca. 4 porcie

Suroviny

Na prípravu cviklových rezancov budete potrebovať:
  • 300g hladkej múky /pre bezlepkovú verziu zvoľte bezlepkovú múku vhodnú na prípravu cestovín, napr. od značky Schär alebo Liana/
  • 60ml vody
  • 2 menšie uvarené cvikly
  • ½ čl soli

    Omáčka: 3 plátky sušenej šunky Prosciutto Crudo, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL masla alebo rastlinného Alsanu, rozmarín/šalvia, parmezán

Postup prípravy

  1. Ako prvé si pripravíme cviklové pyré tak, že v mixéri rozmixujeme 2 cvikly so 60ml vody. Vznikne nám hustejšie cviklové pyré krásnej ružovej farby.
  2. Múku si premiešame so soľou a postupne doň primiesime pyré vidličkou a aspoň 10-15 minút vypracuvávame cesto. Finálne cesto bude tvrdšie a tuhšej konzistencie.
  3. Vypracované cesto odložíme na zhruba pol hodinu do chladničky.
  4. Cesto rozdelíme na 4 časti a každú časť vyválkame na čo najtenšiu vrstvu. Nešetríme múkou, vrchnú aj spodnú časť cesta pomúčime, aby sa nám cesto nezlepilo /múkou nešetríme/.
  5. Rozváľkané cesto zrolujeme a nakrájame na cca. 0,5-1 centimetrové pásiky.
  6. Takto pripravené cestoviny môžeme buď zamraziť, nasušiť alebo rovno uvariť v slanej vode a podávať.
  7. Omáčku si pripravíme tak, že vo woku zohrejeme maslo, pridáme na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, pridáme šalviu alebo rozmarín, osolíme, okoreníme a pridáme uvarené cestoviny.
  8. Na záver posypeme parmezánom a vychutnávame !

           Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *