Pre mňa boli vždy kávové zrná dospelácky dezert. Milovníkov rumových praliniek a kávy určite poteší tento rýchly a jednoduchý recept na kávové zrná.
Základom sú piškóty, orechy, rum a káva a za pár minút si vykúzlite parádny koláčik k poobednej káve. Kľudne ich urobte viac, vydržia v chladničke aj pár dní alebo kým ich nezjete 🙂
-
Čas prípravy:
cca. 45 minút
-
Náročnosť:
★★☆☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
9
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde cca. 18ks
Suroviny
Na prípravu kávových zŕn budete potrebovať:
- 220g pomletých detských piškót
- 100g trstinového cukru
- 100g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
- 80g pomletých orechov /najlepšie sú vlašské/
- 30g holandského kakaa BIO
- 5PL rumu
- 1 čajová lyžička cejlónskej škorice BIO
- 100ml dvojitého espressa
- 2PL sušeného kokosu /nemusí byť, podľa toho ako máte radi/
- Poleva: kvalitná čokoláda na varenie + 1 PL kokosového oleja
Na prípravu bezlepkových kávových zŕn budete potrebovať:
- 220g pomletých bezlepkových piškót
- 100g trstinového cukru
- 100g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
- 80g pomletých orechov /najlepšie sú vlašské/
- 30g holandského kakaa BIO
- 5PL rumu
- 1 čajová lyžička cejlónskej škorice BIO
- 100ml dvojitého espressa
- 2PL sušeného kokosu /nemusí byť, podľa toho ako máte radi/
- Poleva: kvalitná čokoláda na varenie + 1 PL kokosového oleja
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme dvojité espresso z kávovaru /ak nemáme takú možnosť, môžeme použiť 3 PL instantnej kávy, ktorú zalejeme 3 PL horúcej vody/. Do vychladnutej kávy prilejeme rum a premiešame. Medzitým si rozpustíme maslo, alebo kokosový olej a necháme vychladnúť.
- Pomelieme si piškóty a vlašské orechy /ja to robím vo výkonnom sekáčiku na orechy/ na jemný prach. Vložíme do misy, do ktorej ďalej pridáme kakao, kokos, škoricu, cukor a zalejeme espressom s rumom a vychladnutým rozpusteným maslom prípadne kokosovým olejom. Vypracujeme cesto.
- Z pripraveného cesta si pripravíme asi 35g guličky, z ktorých tvarujeme obomi rukami oválne kávové zrná. S cestom je potrebné pracovať hneď, pretože časom by sa nám mohlo sušiť a mrviť. Do stredu každého kávového zrna urobíme špajdlou /ja to robím čínskymi paličkami😊/ pozdĺžnu ryhu.
- Medzitým si dáme vo vodnom kúpeli rozpustiť čokoládu na varenie s kokosovým olejom, ktorú keď rozpustíme, jemným premiešavaním necháme vychladnúť.
- Pripravené kávové zrná namáčame do pripravenej čokolády a ukladáme na mriežku, aby nám prebytočná čokoláda stiekla. Dáme zachladiť, aby nám čokoláda stuhla a cca. 30 minút môžeme tento vynikajúci zákusok degustovať !
Dobrú chuť!