Bezlepkové čokoládové brownies

Porcie: 12 Celkový čas: 40 min Náročnosť: Začiatočnícke
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Vynikajúci bezlepkový brownie pre všetkých milovníkov čokolády !
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 20 min Čas varenia 20 min Celkový čas 40 min
Porcie: 12
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Dnes sme si upiekli vynikajúce čokoládové brownies bez lepku, ktorým neodolá žiadny čokoholik ! Jeho ideálna konzistencia je zvrchu mierne chrumkavá a vnútri vláčna čokoládová. Najlepšie chutí ešte teplý so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Pôvodom zo Spojených štátov, kde sa tento múčnik prvýkrát objavil na prelome 19. a 20. storočia, je brownie v súčasnosti veľmi obľúbený čokoládový koláčik aj v našich končinách. 

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Pripravíme si väčšiu misku, kde zmiešame sypké suroviny, teda múku, kakao, štipku soli a prášok do pečiva. A predhrejeme si rúru na zhruba 170-180 stupňov.

  2. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu spolu s maslom. Rozmiešame metličkou až kým sa nerozpustia a postupne primiešavame cukor tak, aby sa v zmesi rozpustil.

  3. Následne k rozpustenej zmesi čokolády, masla a cukru primiešavame vajíčka jedno po druhom a pomaly miešame (stále vo vodnom kúpeli).

  4. Rozpustenú a dobre premiešanú zmes pridáme do misky so sypkými surovinami a spojíme do vláčneho polotekutého a lesklého cesta.

    Tip: Na záver môžete primiešať do hotového cesta aj posekané orechy, prípadne sušené ovocie /napr. hrozienka/, podľa chuti.

  5. Pripravíme si menší pekáč alebo zapekaciu misku cca. o rozmere 25x15cm /ak chcete brownie na väčší plech, urobte si cesto z dvojitej dávky/. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, do ktorého vylejeme pripravené cesto a povrch zarovnáme.

  6. Pečieme zhruba 20-25 minút na cca. 170-180 st. (záleží od typu rúry). Otestujeme stav upečenia špáradlom, ktoré ak má na sebe prilepených iba zopár drobných kúskov cesta, ale nie je úplne mokré od cesta, môžete brownie vybrať z rúry. Ak by ste mali špáradlo úplne čisté, brownie je už presušený.

    Pred podávaním mierne vychladíme, aby sa nám pri krájaní nerozpadol. 

    Dobrú chuť !

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

2 názory na “Bezlepkové čokoládové brownies”

  1. Po dlhej dobe konečne naozaj výborne bezlepkové pečivko……ďakujem za skvelý recept -ukladám si ho😀 a určite vyskúšam aj ďalšie recepty .






Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *