Bezlepkové francúzske minibagetky
Popis
Dnes sme si upiekli chrumkavé francúzske mini bagetky bez lepku z kysnutého cesta. Sú zvrchu chrumkavé a vnútri jemná vatička. Najlepšie chutia len tak s maslom a zeleninou, ale obložiť ich môžete s čímkoľvek čo máte radi, napr. šunkou, syrom, či obľúbenou pomazánkou. Odporúčame tento recept !
Bagety sa začali vyrábať v roku 1920, kedy vo Francúzsku nadobudol platnosť zákon, podľa ktorého nesmeli pekári chodiť do práce skôr ako o štvrtej ráno. Vplyvom toho ale nestíhali pripraviť ráno čerstvý chlieb tak a tak hľadali iný výrobok, ktorý by bol skladnejší a predovšetkým rýchlejší na prípravu. Riešenie našli v bagete ! V závere roku 2022 bola francúzska bageta dokonca zaradená na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.
Ingrediencie
Na cesto budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Príprava kvásku
Najprv začneme prípravou kvásku. V miske zmiešame 100 ml vlažnej vody (z celkového množstva v recepte), droždie a štipku cukru, zakryjeme a odložíme na cca. 10-15 minút na teplé a suché miesto, aby sa nám aktivovalo droždie.
-
Príprava cesta
Medzitým si pripravíme väčšiu misu, v ktorej zmiešame bezlepkovú múku, soľ, zvyšnú vodu (v izbovej teplote), pripravený kvások a nakoniec olej. Vymiesime kompaktné cesto, zakryjeme a necháme vykysnúť cca. 40 minút na teplom a suchom mieste.
Tip: Odporúčame na miesenie použiť kuchynský robot alebo mixér s hnetacím hákom, ktorý dokáže výborne spojiť všetky suroviny a premiesiť cesto.
-
Po vykysnutí si presunieme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na cca. 12 častí, podľa toho aké veľké bagetky chceme mať. Z každej časti vymiesime rukami guličku, z ktorej vytvarujeme menší valček.
Tip: Ak sa nám cesto trochu lepí, tvarujeme bagetky naolejovanými rukami.
-
Takto vymiesené a vytvarované cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
-
Mini bagetky potrieme pred pečením vodou a jemne pozdĺžne zvrchu narežeme, aby sa vytvoril typický efekt mini bagetiek. Pečieme vo vyhriatej rúre cca. 35-40 minút na 180-200 stupňov, až pokiaľ nie je vrch bagetiek svetlohnedý.
Dobrú chuť !