Bezlepkové slivkové gule

Vyskúšajte rýchly a jednoduchý recept na tradičné slivkové gule zo zemiakového cesta, ktoré neobsahujú lepok, ani laktózu. Hotové za 30 minút - zaručene si pochutnáte !
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Prezrieť galériu 1 fotografia
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 20 min Čas varenia 10 min Celkový čas 30 min
Porcie: 15
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Žiadny polotovar, ale domáce tradičné slivkové gule zo zemiakové cesta bez lepku a bez laktózy hotové do 30 minút ! Pripravte si s nami toto tradičné jedlo, ktoré bude zaručene chutiť malým, aj veľkým. Slivky môžete nahradiť akýmkoľvek iným ovocím, výborne chutia aj jahodové, či marhuľové gule. Prípadne ak nemáte po ruke žiadne ovocie, môžete ho nahradiť kvalitným džemom.

Ochutiť ich môžete naozaj rôzne - fantázii a chutiam sa medze nekladú ! Posypte ich na záver makom, opraženou bezlepkovou strúhankou, či orechmi, trochou cukru a na záver polejte lyžičkou rozpusteného masla a Vaše chuťové poháriky čaká explózia chuti !

Prajeme Vám dobrú chuť !

 

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Na plnku budete potrebovať:

Na dochutenie budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Zemiaky si najprv dostatočne uvaríme, zlejeme vodu a ošúpeme. 

  2. Vo väčšej mise si pretlačíme uvarené zemiaky, pridáme múku, vajce a štipku soli. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré sa nám bude ľahko tvarovať.

  3. Z cesta postupne odoberáme a v rukách tvarujeme malé placky, do ktorých uložíme kúsok ovocia a zabalíme do guličky. Ak chceme plnku sladšiu, môžete ovocie obaliť pred zabalením do cesta v práškovom cukre.

  4. Medzitým si do veľkého hrnca dáme zohriať vodu so štipkou soli, až do bodu varu. Do vriacej vody dáme variť pripravené guličky, ktoré sú hotové hneď ako vyplávajú z dna hrnca na povrch. Vyberáme dierkovaným podberákom a guličky uložíme na tanier.

  5. Uvarené slivkové gule obalíme v maku, orechoch alebo opraženej bezlepkovej strúhanke. Posypeme cukrom (podľa chuti) a na vrchu polejeme trochou rozpusteného masla pre lepšiu chuť.

    Dobrú chuť ! 

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *