Bezlepkové zeleninové placky

Porcie: 10 Celkový čas: 45 min Náročnosť: Začiatočnícke
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Ani vy nikdy neviete, čo uvariť? Tento víkend sme čelili rovnakej dileme a keďže sme mali chuť na niečo zdravé a ľahké, pripravili sme si lahodné zeleninové placky.
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 20 min Čas varenia 25 min Celkový čas 45 min
Porcie: 10
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Na nedeľný obed sme si pripravili zdravé zeleninové placky bez lepku. Tento recept si určite zamilujte vďaka jeho jednoduchej a rýchlej príprave. Placky sú naozaj lahodné, zvrchu mierne chrumkavé a určite zachutia aj odporcom zeleniny. Tieto placky si môžete pripraviť z akejkoľvek zeleniny, ktorú máte v chladničke. Vhodné sú napr. aj tekvica, cuketa, zeler, či cvikla. My sme si tentokrát pripravili mrkvovo-zemiakové placky, ktoré majú vďaka mrkve veľa betakaroténu a veľmi príjemnú nasladlú chuť.

Ako prílohu sme zvolili tradičnú zemiakovú kašu, ale môžete si ich kľudne vychutnať len tak samé, prípadne s pečenými zemiakmi a cesnakovým dressingom. Dobrú chuť !

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na prípravu placiek budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. Príprava je veľmi jednodúchá. Začneme nastrúhaním mrkvy, petržlenu, póru a zemiakov do väčšej misy. 

  2. Všetku zeleninu dobre premiešame, ochutíme soľou, korením, bylinkami, aby bola zmes dostatočne slaná. Následne primiešame vajíčka a strúhaný syr a začneme postupne prisypávať po troche múku tak, aby nám vznikla zmes, ktorá sa dá tvarovať.

  3. Začneme postupne tvarovať menšie placičky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Tip: U nás doma preferujeme zeleninové placky pečené v rúre, ale pokojne ich môžete aj vysmažiť na oleji, prípadne ich pripraviť na lievancovej panvici. 

  4. Placky pečieme na 180 stupňov zhruba 25-30 minút až kým budú mať svetlohnedý chrumkavý povrch.

    Tip: Podávame napr. so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi a najlepšie s cesnakovým dressingom.

    Dobrú chuť !

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

1 názor na “Bezlepkové zeleninové placky”

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *