Bezlepkový toastový chlieb
Popis
Hľadáte recept na dokonalý toastový chlieb bez lepku? Tento bezlepkový toastový chlieb je ideálny na krájanie na toasty a prípravu sendvičov - zlatavý a chrumkavý zvrchu a mäkkučký vatový vo vnútri.
Chlebík chutí najlepšie zapečený v toastovači alebo sendvičovači a je na nerozoznanie od klasického lepkového. Obložiť ho môžete obľúbenou zeleninou, šunkou, syrom, či údeným lososom, ale výborne chutí aj na sladko ako francúzsky toast.
Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.
Ingrediencie
Na cesto budete potrebovať:
Postup prípravy
-
Do väčšej misy si odvážime múku, pridáme soľ, cukor, sódu bikarbónu a sušené droždie a premiešame. Postupne pridávame vodu a miesime kuchynským robotom s hnetacím hákom zhruba 3 minúty.
-
Medzitým si vyšľaháme bielka so štipkou soli a lyžičkou octu do tuhého snehu.
-
Do vymieseného cesta postupne začneme pridávať olej a zapracujeme do cesta. Nakoniec do cesta opatrne vmiešavame vyšľahané bielka.
-
Takto pripravené cesto prikryjeme a odložíme kysnúť na teplé a suché miesto na zhruba 45 minút.
-
Po prvotnom nakysnutí cesto opatrne premiesime a preložíme do formy na toastový chlieb vystlanej papierom na pečenie. Opäť prikryjeme a necháme dokysnúť ešte aspoň 20-25 minút.
-
Vykysnutý toastový chlebík dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 210 stupňov na prvých 10 minút a potom teplotu znížime na 170-180 stupňov a dopekáme ešte zhruba 40-45 minút.
-
Upečený chlebík vyberieme z formy na mriežku ihneď po vybratí z rúry vychladnúť. Ak poklepkáme prstom zospodu chlebíka, mal by sa ozvať dutý zvuk - vtedy je chlebík dobre upečený.
Dobrú chuť !