Česká bramboračka alebo zemiaková polievka na kyslo
Popis
Receptov na tradičnú českú bramboračku je mnoho, avšak nám sa osvedčil práve tento na kyslo. Vďaka koreňovej zelenine, je to naozaj zdravá a rýchla polievka, ktorá chutí takmer každému.
Hotová je do polhodinky, takže ju zvládnu aj zaneprázdnené gazdinky, či mamičky. Posypte čerstvým pórikom a petržlenovou vňaťkou a vykúzlite chutný a sýty obed pre celú rodinu.
Ingrediencie
Postup prípravy
-
Začneme s prípravou zeleniny, ktorú si očistíme, ošúpeme a nakrájame. Sušené hríby si medzitým zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút postáť.
-
Do veľkého hrnca dáme zohriať olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, spolu s nakrájanou polovicou póru /druhú polovicu si necháme na posypanie hotovej polievky/. Krátko spolu opražíme na oleji, premiešame a posypeme červenou paprikou.
-
Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu - mrkvu, zemiaky, petržlen, zeler /prípadne kaleráb/, namočené huby, premiešame a zalejeme vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Varíme cca. 10 minút.
-
Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, majoránku, soľ, korenie, rascu a premiešame.
-
Do misky si nalejeme mlieko, prisypeme 2 lyžice múky a rozmiešame metličkou. Do misky pridáme za naberačku horúcej šťavy z polievky a premiešame s mliekom /aby sa nám polievka nezrazila/ a následne zmes vylejeme do polievky. Primiešame 2 lyžice masla, premiešame a necháme prevariť cca. 10 minút.
-
Dochutíme na záver octom podľa chuti a môžeme podávať. Na tanieri môžeme posypať čerstvým pórom, ktorý sme si odložili a čerstvou petržlenovou vňaťou.