Sushi maki
Popis
Jednoduchý recept na japonskú špecialitu SUSHI, ktoré buď milujete alebo nie. U nás je to ten prvý prípad ! Dnes si pripravíme jednoduché sushi maki, ktoré zvládne aj začiatočník s naozaj zopár základnými ingredienciami.
Výhodou sushi je, že si rolky môžete naplniť naozaj hocičím. Môžete si spraviť vegan sushi a naplníte ho avokádom, uhorkou, či bielou reďkovkou. Ak máte k dispozícii čerstvú rybu ako napr. lososa alebo tuniaka, sushi bude naozaj delikatesa. Nemôže chýbať wasabi, ak máte radi pikantnú chuť a kvalitná sójová omáčka na dochutenie.
Ingrediencie
Na prípravu sushi budete potrebovať:
Na naplnenie sushi budete potrebovať:
Pomôcky, ktoré budete potrebovať:
Postup prípravy
Príprava surovín
Príprava sushi ryže
-
Začneme prípravou sushi ryže, ktorú si viackrát premyjeme až kým nemáme číru vodu. Dáme ju variť do hrnca s dvojnásobným množstvo vody /ja som použil 1,5 šálky ryže a 3 šálky vody/.
Príprava zálievky awase-zu
-
Kým sa nám ryža varí, pripravíme si zálievku na sushi ryžu alebo aj awase-zu. Ryžový ocot (zoženiete ho aj v bezlepkovej verzii), cukor a soľ zmiešame, môžeme aj mierne zohriať v hrnci, aby sa nám rozpustili kryštáliky cukru a necháme vychladnúť.
-
Zmes ryžového octu, cukru a soli začneme liať na uvarenú ryžu cez drevenú varešku. Ryžu so zálievkou poriadne premiešame a odložíme vychladnúť.
Príprava sushi maki
-
Pripravíme si suroviny na naplnenie sushi maki roliek - môžeme použiť čokoľvek máme radi, napr. uhorku, bielu reďkovku, čerstvú údenú rybu, avokádo, vajíčkovú omeletu, mrkvu, žltú sladkú papriku. Fantázii sa medze nekladú :)
-
Keď sme si pripravili jednotlivé ingrediencie, ktorými budeme sushi plniť na tenšie plátky a ryža nám medzitým vychladla, môžeme prejsť k rolovaniu. Budeme potrebovať bambusovú podložku, ktorú si obalíme do potravinárskej fólie, čím si ušetríme jej zložité čistenie.
-
Na bambusovú podložku si položíme riasu lesklou stranou nadol. Pripravíme si misku s vodou, ktorá nám bude slúžiť na namáčanie rúk, aby sa nám ryža nelepila na prsty. S navlhčenými rukami rozotrieme tenkú vrstvu ryže na riasu, pričom cca. 2-3 od vrchného okraja necháme prázdnu, aby sa nám sushi dobre na konci zarolovalo. Ryžu mierne zatlačíme.
-
Pozdĺž strednej časti ryže natrite jemnú vrstvu lučiny a taktiež ak máte radi pikantné, môžete pretrieť jemnou vrstvou wasabi. Na ňu poukladajte nakrájanú zeleninu a údenú rybu. Neukladáme na ryžu príliš veľa surovín, aby sa nám podarilo sushi pekne zarolovať.
-
-
Riasu začneme opatrne rolovať od seba smerom hore, pričom priebežne rolku zatláčame, aby sa suroviny pevne zlepili a rolka držala pokope. Takto postupujeme s ostatnými 4 rolkami.