Veľkonočný baranček bez lepku

Porcie: 15 Celkový čas: 1 hod Náročnosť: Začiatočnícke
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
Na našom sviatočnom stole určite nemôže chýbať tradičný Veľkonočný baranček !
Prezrieť galériu 2 fotografie
Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 15 min Čas varenia 45 min Celkový čas 1 hod
Porcie: 15
Najlepšia sezóna: Vhodné počas celého roka

Popis

Bez ohľadu na to, či Veľkú noc uctievate ako kresťanský sviatok alebo je to pre Vás iba štátny sviatok, oslava príchodu jari, ktorý strávite so svojimi najbližšími, na Vašom stole nemôže chýbať tradičný veľkonočný baránok bez lepku. Je to jeden z najtradičnejších symbolov slovenskej Veľkej noci. Poteší nielen deti, oblievačov, či šibačov, ale každého kto má rád sladké !

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bezlepkového veľkonočného barančeka, ktorého si môžete vychutnať ako poobedný dezert ku kávičke, alebo ním pohostiť svojich veľkonočných šibačov :)

Pozn.: Fotka je ilustračná a slúži pre inšpiráciu. Recept je overený a odskúšaný. Môžete ho zdieľať, komentovať a voľne šíriť. Ďakujeme, že varíte a pečiete s nami.

Ingrediencie

Na cesto budete potrebovať:

Postup prípravy

  1. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do hladkej peny. Potom za stáleho miešania pridávame maslo (prípadne olej), lyžicu citrónovej šťavy a vodu. Šľaháme všetko spolu 5-10 minút.

  2. Medzitým si zvlášť vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu.

  3. Múku si zmiešame s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou a postupne primiešavame k vyšľahaným žĺtkom.

  4. Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov a jemne premiešame, aby nám vzniklo tekutejšie cesto. 

  5. Formu na barančeka vymažeme maslom, vysypeme bezlepkovou múkou a do formy vylejeme vyšľahané cesto. Zakryjeme formu vrchným vekom.

  6. Rúru si predhrejeme a formu s cestom uložíme na plech. Dáme piecť zhruba na 180°C po dobu 40-50 minút.

  7. Po upečení odoberieme vrchné veko a barančeka necháme vo forme vychladnúť. Až po dôkladom vychladnutí, vyberieme barančeka z formy a môžeme ho obaliť v práškovom cukre alebo poliať čokoládou a posypať mandľovými lupienkami.

    Dobrú chuť !

Kľúčové slová: Veľká noc
Zaradené do

Branislav Martinský

Zakladateľ EKO-BIO-NATURA & blogger

Milovník prírody, zdravého varenia a zdravého životného štýlu, rodák z Liptova, momentálne žijúci v Bratislave. Rád varím a pečiem zdravé jedlá, vo voľnom čase športujem, mám rád plávanie a hlavne turistiku v prírode.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *