Tradičný recept na tradičný makovník pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná – presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.
Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny.
-
Čas prípravy:
30 minút príprava + 1,5 hod. kysnutie + 30 minút pečenie
-
Náročnosť:
★★★☆☆
-
Počet hlavných ingrediencií:
7
-
Počet porcií:
z tohto receptu vyjde asi 24 kúskov
Suroviny
Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
- 500g múky /bezlepkovej, špaldovej pre zdravšiu verziu alebo klasickej hladkej pre klasickú verziu/
- 100g masla
- 10g sušeného droždia / 1 kocka čerstvého droždia
- 1 vajce
- 2PL trstinového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli
Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:
- 300g mletého maku
- 150ml mlieka
- 60g masla
- 3PL trstinového cukru
- slivkový alebo višňový džem /nemusí byť/
Postup prípravy
- Najprv si pripravíme kvások – do misky nalámame droždie, pridáme mlieko a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.
- Medzitým si zmiešame múku so soľou, ku ktorej pridáme hotový kvások a vajíčko. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.
- Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame.
- Po vykysnutí, si rozdelíme cesto na 2 polovice. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 0,3-0,5 cm a pokryjeme polovicou pripravenej plnky. Opatrne zarolujeme a rovnako pokračujeme s druhou časťou cesta.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a oba makovníky dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov cca. 35 minút.
Dobrú chuť!