RECEPT: Tradičný makovník /aj v bezlepkovej verzii/

Tradičný recept na tradičný makovník pre všetkých milovníkov maku a makových koláčikov ! Jeho chuť je nezameniteľná – presne taká, ako si ju pamätáme z detstva.

Príprava kysnutého cesta je trochu časovo náročnejšia, ale ak máte doma kuchynský robot alebo mixér, ktorý vám pomôže s miesením, pôjde to určite ľahšie a rýchlejšie. Dajte si taktiež záležať na príprave makovej plnky, nešetrite (hlavne!) makom, ako aj mliekom a maslom, aby bol makovník vláčny. 

  • Čas prípravy:

    30 minút príprava + 1,5 hod. kysnutie + 30 minút pečenie

  • Náročnosť:

    ★★★☆☆

  • Počet hlavných ingrediencií:

    7

  • Počet porcií:

    z tohto receptu vyjde asi 24 kúskov

Suroviny

Na prípravu kysnutého cesta budete potrebovať:
  • 500g múky /bezlepkovej, špaldovej pre zdravšiu verziu alebo klasickej hladkej pre klasickú verziu/
  • 100g masla
  • 10g sušeného droždia / 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 2PL trstinového cukru
  • ½ čajovej lyžičky soli
Na prípravu makovej plnky budete potrebovať:
  • 300g mletého maku
  • 150ml mlieka
  • 60g masla
  • 3PL trstinového cukru
  • slivkový alebo višňový džem /nemusí byť/

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme kvások – do misky nalámame droždie, pridáme mlieko a lyžicu cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto na cca. 15 minút.
  2. Medzitým si zmiešame múku so soľou, ku ktorej pridáme hotový kvások a vajíčko. Nakoniec do cesta pridáme vychladnuté roztopené maslo a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, s ktorým nám najlepšie pomôže kuchynský robot.
  3.  Keď máme cesto hotové, prikryjeme ho a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť cca. 1,5 hod. až kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Medzitým si pripravíme plnku. Do hrnca dáme zohriať mlieko s cukrom a následne do neho prisypeme mak. Odstavíme zo sporáka a dôkladne premiešame.
  5. Po vykysnutí, si rozdelíme cesto na 2 polovice. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 0,3-0,5 cm a pokryjeme polovicou pripravenej plnky. Opatrne zarolujeme a rovnako pokračujeme s druhou časťou cesta.
  6. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a oba makovníky dáme na plech a potrieme rozľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov cca. 35 minút.

          Dobrú chuť! 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *